• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Atac terorist in SUA. 3 morti si 100 de raniti in exploziile de la maratonul din Boston

Atac terorist in SUA. 3 morti si 100 de raniti in exploziile de la maratonul din Boston

Trei persoane au fost ucise si aproximativ 100 au fost ranite, luni, in doua explozii violente care au avut loc la maratonul din Boston, SUA, un carnagiu produs in plin centru al orasului, relateaza AFP.  Cele doua explozii s-au produs "simultan", in apropierea liniei de sosire, la aproximativ 50-100 m distanta, potrivit sefului politiei din Boston Ed Davis.

Guvernatorul statului Deval Patrick a vorbit despre "peste 100 de raniti dintre care unii sunt in stare grava". Un baiat in varsta de opt ani ar fi una dintre cele trei victime, potrivit presei americane, iar mai multi raniti sunt, de asemenea, copii.
 
Biroul Federal de Investigatii din SUA considera "atacuri teroriste" exploziile din Boston, afirma surse oficiale, citate de CNN.  Anchetatorii nu au stabilit inca daca este vorba de un complot terorist intern sau de unul international. 
 
Presedintele SUA, Barack Obama, este tinut la curent in mod permanent in legatura cu situatia securitatii SUA.  Deasupra orasului Boston au fost instituite restrictii de trafic aerian ca urmare a exploziilor. De asemenea, autoritatile au sporit securitatea in New York si Washington, DC. 
 
Administratia federala a Statelor Unite a mobilizat toate resursele necesare dupa atacurile din Boston, iar autorii vor fi adusi in fata justitiei, a mai afirmat presedintele Barack Obama.  "Inca nu stim cine a facut acest lucru. Nu trebuie sa ne grabim cu concluziile. Dar vom afla cine sunt autorii si de ce au facut asta; vor fi adusi in fata justitiei", a declarat Obama, precizand ca Administratia pune la dispozitie toate resursele pentru ajutarea autoritatilor statale si locale din Massachusetts. 
 
"Eu si Michelle suntem alaturi in rugaciuni de victimele acestor evenimente", a precizat Obama.
 
Sistemul de telefonie mobila a fost oprit temporar la Boston pentru a se evita detonarea vreunui dispozitiv exploziv prin telefon. 
 
Un suspect in cazul atentatelor comise in Boston a fost retinut, fiind un saudit in varsta de 20 de ani care se afla la un spital din oras, afirma surse citate de ziarul New York Post. Nu se stie cu claritate daca acesta a fost ranit in atentate sau a suferit un soc traumatic.
 
Cele doua explozii de la maraton au fost cauzate de dispozitive explozive declansate aproape simultan, la 15-20 de metri distanta unul de celalalt, in apropierea liniei de sosire a maratonului din Boston, a declarat seful politiei din Boston, Ed Davis. O a treia explozie a avut loc la Biblioteca J.F. Kennedy din Boston, dupa aproximativ doua ore, dar probabil a fost un incident accidental. Nu exista informatii despre eventuale victime in al treilea incident.

Maratonul din Boston a fost organizat cu ocazia Zilei Patriotilor, marcata in a treia zi de luni din aprilie incepand cu anul 1897.


16 aprilie 2013 07:03
Modifică setările cookies