• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Cel putin doi morti si sute de mii de persoane evacuate in China, din cauza taifunului Fitow

Cel putin doi morti si sute de mii de persoane evacuate in China, din cauza taifunului Fitow

Taifunul Fitow a lovit luni coasta de est a Chinei, cu rafale de vant care depaseau 200 de killometri pe ora, omorand cel putin doua persoane si impunand evacuarea altor cateva sute de mii de persoane, relateaza AFP.

Provinciile foarte populate Zhejiang si Fujian erau mobilizate la maximum, dupa ce Agentia meteorologica chineza a emis sambata o alerta cod rosu, cel mai inalt nivel.
 
Cel putin doua persoane au fost ucise dupa ce Fitow a atins orasul Wenzhou, a nuntat agentia de presa China Noua.
Peste 1.200 de case s-au prabusit in aceasta municipalitate de coasta, a precizat postul national radio China. In unele zone din provincia Zhejiang, la sud de megalopolisul Shanghai, nivelul precipitatiilor a atins 29 de centimetri in decurs de 17 ore, de duminica si pana luni dimineata, potrivit agentiei China Noua.
 
Taifunul a atins continentul in primele ore, luni, in provincia Fujian, fiind insotit de ploi torentiale si provocand pene de electricitate masive, a anuntat anterior China Noua. Acesta urma sa isi continue traiectroria catre nord-vest si sa slabeasca rapid in intensitate, potrivit Centrului meteorologic national.
 
Din cauza taifunului, traficul trenurilor de mare viteza in provinciile Zhejiang, Fujian si Jiangxi a fost suspendat, iar aeroportul din Wenzhou a anulat duminica 27 de zboruri, a anuntat China Noua.
 
Autoritatile maritime chineze au emis, de asemenea, alerte cod rosu. Pescarii au fost indemnati sa se intoarca in porturi, iar autoritatile locale au primit instructiuni sa adopte masuri in cazul unei posibile cresteri a nivelului apelor.
 
Fitow, care poarta numele unei flori microneziene, este al 23-lea taifun din acest an. Inainte de a ajunge in China, el a trecut peste insula japoneza Okinawa, provocand pagube usoare.
 
Peste 100 de zboruri internationale au fost anulate, atat la plecare, cat si la sosire pe Insula Taiwan, duminica, iar legaturile maritime din regiune sunt perturbate.

7 octombrie 2013 10:35
Modifică setările cookies