• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Celebra epava Evanghelia, din statiunea Costinesti, a fost distrusa de furtuna

Celebra epava Evanghelia, din statiunea Costinesti, a fost distrusa de furtuna

Furtuna puternica si valurile uriase care au maturat litoralul au distrus si unul dintre cele mai vechi simboluri ale statiunii Costinesti. Celebra epava Evanghelia, esuata acum 44 de ani, a fost aproape rupta in doua. Marea dezlantuita a smuls azi-noapte catargele si cabina de comanda, sectionand corpul navei. Desi in pliantele turistice autoritatile se laudau mereu cu imaginea emblematica a epavei, nimeni nu a facut vreodata ceva pentru a o conserva.

Epava Evanghelia a esuat, oficial, pe 15 octombrie 1968, din cauza furtunii. Putini stiu ca i-a apartinut celebrului om de afaceri grec Aristotel Onassis. Mai mult, aceasta a fost construita in anii '30 pe santierele navale din Belfast, unde a fost asamblat si Titanicul cu care, peste ani, a impartasit aceeasi soarta.

Alaturi de radio Vacanta si Obelisc, imaginea fantomatica de la Costinesti a adus multa faima statiunii. Generatii intregi au privit epava de pe plaja si multi si-au riscat viata si s-au ranit inotand pana la ea si urcand, triumfatori, pe punte. Acum, insa, totul dispare bucata cu bucata in valuri. Furtuna de azi-noapte a aruncat bucati uriase de gheata chiar pe puntea navei.

Natura doar a completat opera oamenilor. In fiecare an hotii de fier ajung la epava si desprind din ea bucati de metal, ca sa le vanda la fier vechi. Anul trecut, cativa indivizi, fara masti de oxigen au ajuns in sala masinilor, un loc extrem de primejdios, unde ar fi putut ramane blocati.

In alte tari, epavele sunt conservate si transformate in obiective turistice. La noi insa, oficialii se vaita ca nu au fonduri pentru asa ceva si le lasa prada hotilor.


21 decembrie 2012 18:18
Modifică setările cookies