• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
CERN: tunel urias in forma de inel, cu o circumferinta de 100 kilometri, intre Franta si Elvetia

CERN: tunel urias in forma de inel, cu o circumferinta de 100 kilometri, intre Franta si Elvetia

CERN (Organizatia Europeana pentru Cercetari Nucleare) intentioneaza sa construiasca un tunel circular cu circumferinta de 100 de kilometri intre Franta si Elvetia, destinat cercetarilor din domeniul acceleratoarelor de particule, potrivit unui comunicat publicat, joi, la Geneva, informeaza AFP.

Un studiu de fezabilitate va fi lansat saptamana viitoare. Din aceasta perspectiva, o suta de cercetatori veniti din lumea intreaga se vor reuni intre 11 si 13 februarie la Universitatea din Geneva pentru a lansa acest program care va avea o durata de implementare de cinci ani.
 
Viitorul inel are menirea de a inlocui LHC, actualul accelerator de particule al CERN, al carui tunel subteran are o circumferinta de 27 kilometri. Acest tunel circular a fost imaginat inca din anii 1980.
 
Cu o circumferinta intre 80 kilometri si 100 kilometri, viitorul accelerator de particule, denumit FCC (Futur Collisionneur Circulaire), va putea sa ajunga la o energie fara precedent de 100 TeV (tera electronvolt), spre deosebire de LHC, care are doar 14 TeV.
 
Acest studiu se alatura aceluia realizat in urma cu mai multi ani si care prevedea construirea unui accelerator liniar compact (CLIC), un accelerator rectiliniu de 80 kilometri care ar putea trece pe sub granita franco-helveta.
 
Obiectivul celor doua studii este de a analiza fezabilitatea diverselor masini si instrumente si de a evalua costurile pana in 2018 si 2019, data la care strategia europeana in domeniu va fi actualizata, se explica in comunicatul CERN.
 
Cercetarea in domeniul fizicii particulelor a devenit o stiinta planetara. Informatii utile sunt schimbate cu regularitate intre specialistii din Statele Unite si cei din Europa, in cadrul unui organism mondial, ICFA (Comitetul international pentru acceleratoare viitoare).
 
Pana atunci, acceleratorul LHC va continua sa fie operat pentru inca opt ani. Aflat in prezent in revizie tehnica, LHC va fi repornit in 2015.
 
"Stim in continuare putine lucruri despre bosonul Higgs, suntem in cautarea materiei negre si a supersimetriei. Doar viitoarele rezultate furnizate de LHC vor fi in masura sa ne arate pistele de cercetare pe care trebuie sa le urmam pe viitor si tipul de accelerator cel mai adaptat", a spus Sergio Bertolucci, director de cercetare si informatica la CERN.
 
Bosonul Higgs a fost descoperit in vara anului 2012 de CERN gratie cercetarilor intreprinse de belgianul François Englert si britanicul Peter Higgs.
 
Bosonul Higgs este o particula elementara considerata de fizicieni drept "cheia de bolta" in structura fundamentala a materiei.
 
Pentru aceasta descoperire, François Englert si Peter Higgs, ambii octogenari, au castigat premiul Nobel pentru fizica pe anul 2013.

6 februarie 2014 18:53
Modifică setările cookies