• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Cheltuielile cu armamentul au crescut in 2015, la nivel mondial, pentru prima data dupa patru ani. Cele mai inarmate tari

Cheltuielile cu armamentul au crescut in 2015, la nivel mondial, pentru prima data dupa patru ani. Cele mai inarmate tari

Cheltuielile militare pe plan mondial au crescut in 2015 dupa patru ani de recul, cauza constituind-o inmultirea tensiunilor in lume, a indicat marti Institutul International de Cercetare a Pacii din Stockholm (SIPRI), citat de Reuters.
 

Astfel, pe intregul an cheltuielile militare s-au ridicat la 1.676 miliarde de dolari, crescand cu 1% fata de anul trecut.

In afara de aceasta crestere globala, sustinuta in principal in Europa de Est, Asia si Orientul Mijlociu, SIPRI constata ca diminuarea cheltuielilor militare in Occident a incetinit.

SUA raman pe departe tara care cheltuieste cel mai mult in domeniu. Bugetul lor militar, de 596 miliarde de dolari, s-a repliat cu 2,4% in raport cu anul precedent, adica cu mai putin decat in anii precedenti.

Al doilea buget militar ca marime, al Chinei, este estimat la 215 miliarde de dolari, urmat de cel al Arabiei Saudite (87,2 miliarde), care l-a depasit pe cel al Rusiei (66,4 miliarde). Franta - al cincilea buget in domeniu in 2014 - a cazut pe locul al saptelea, dupa Marea Britanie si India.


 


5 aprilie 2016 09:46
Modifică setările cookies