• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
China isi construieste propria statie spatiala, in 2019

China isi construieste propria statie spatiala, in 2019

China va incepe sa isi construiasca propria statie spatiala, ce va fi locuita in permanenta de un echipaj uman, in anul 2019, dupa ce a reusit de curand o misiune de realimentare cu carburant a unui laborator spatial, pe orbita, cu ajutorul unui vehicul de tip cargo, denumit Tianzhou-1, au anuntat vineri oficialii chinezi care coordoneaza acest proiect spatial, citati de Reuters.

Tianzhou-1, primul vehicul spatial de tip cargo construit de China, lansat pe 20 aprilie, a realizat deja prima dintre cele trei andocari programate cu laboratorul orbital Tiangong-2, la doua zile dupa lansare.
 
Acea realimentare cu carburant pe orbita, coordonata de tehnicienii chinezi de la sol, finalizata joi, reprezinta un element central al planurilor Chinei de a putea sa trimita echipaje de astronauti pe viitoarea ei statie spatiala, ce va fi ocupata permanent incepand din 2022.
 
”Potrivit planurilor noastre, vom incepe asamblarea si construirea statiei spatiale a Chinei intre 2019 si 2022”, a declarat Wang Zhaoyao, coordonatorul proiectului viitoarei statii spatiale chineze.
 
Presedintele Xi Jinping a spus ca dezvoltarea programului spatial al Chinei reprezinta o prioritate pentru a intari securitatea nationala.
 
China va lansa ”modulul central” al viitoarei statii spatiale in jurul anului 2018, a spus un oficial chinez in luna aprilie, care a dezvaluit planul tarii sale de a avea pe orbita o statie spatiala deplin functionala in 2022.
 
China vrea sa reduca ecartul care o separa de Statele Unite si UE, dar si de India, devenita in 2014 prima tara din Asia care a plasat cu succes o sonda pe orbita planetei Marte.
 
Roverul ei lunar, Iepurele de Jad, a aselenizat la sfarsitul anului 2013, generand articole elogioase in intreaga China, insa acel vehicul a suferit la scurt timp dupa aselenizare o serie de avarii tehnice.
 
Iepurele de Jad si Chang'e 3, sonda care l-a transportat pana pe orbita lunara, au realizat prima ”coborare lenta si controlata” pe Luna dupa anul 1976. Atat Statele Unite, cat si fosta U.R.S.S., au reusit anterior aceasta performanta.

28 aprilie 2017 12:55
comentarii (0)

Comentarii (0)


Modifică setările cookies