• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Chisinau: Curtea Constitutionala a stabilit ca limba romana este limba oficiala a R.Moldova

Chisinau: Curtea Constitutionala a stabilit ca limba romana este limba oficiala a R.Moldova

Limba oficiala a Republicii Moldova este "limba romana, nu limba moldoveneasca in baza grafiei latine", a stabilit Curtea Constitutionala de la Chisinau, conferind statut de norma constitutionala Declaratiei de Independenta a tarii, adoptata in august 1991.

Curtea Constitutionala de la Chisinau a pronuntat, joi, hotararea privind interpretarea Articolului 13 (aliniatul 1) din Constitutie in coraport cu Preambulul Constitutiei si cu Declaratia de Independenta a Republicii Moldova.
 
Cazul a fost analizat ca urmare a sesizarilor facute in martie si septembrie 2013 de parlamentarii Ana Gutu, Mihai Ghimpu, Valeriu Munteanu, Corina Fusu, Boris Vieru si Gheorghe Brega. Autorii sesizarii au cerut conferirea statutului de norma constitutionala Declaratiei de Independenta a Republicii Moldova, adoptata pe 27 august 1991, confirmand astfel ca limba oficiala a Republicii Moldova este limba romana, nu limba moldoveneasca in baza grafiei latine, precum este formulat in Articolul 13 din Constitutia Republicii Moldova.
 
Presedintia Republicii Moldova a argumentat ca denumirea stiintifica a limbii de stat in Republica Moldova este un lucru cert, subliniind ca "natiunea romana este organizata in doua state romanesti - Romania si Republica Moldova". Potrivit Academiei de Stiinte a Moldovei, limba de stat (oficiala) a Republicii Moldova este limba romana, iar sintagma "limba moldoveneasca, functionand pe baza grafiei latine" din Articolul 13 alin. (1) al Constitutiei poate fi echivalata semantic cu limba romana.

5 decembrie 2013 17:10
comentarii (1)

Comentarii (1)


Modifică setările cookies