• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Cod portocaliu de inundatii in Timis, Caras-Severin, Mehedinti, Gorj, Dolj si Hunedoara

Cod portocaliu de inundatii in Timis, Caras-Severin, Mehedinti, Gorj, Dolj si Hunedoara

UPDATE Hidrologii au emis o avertizare cod portocaliu pentru rauri din judetele Timis, Caras-Severin, Mehedinti, Gorj, Dolj si Hunedoara, unde incepand de sambata noapte si pana luni dupa-amiaza s-ar putea produce inundatii locale.

Potrivit avertizarii emise de Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor, de sambata, ora 23.00 si pana luni, la ora 14.00, pe unele rauri din bazinele hidrografice Bega, Timis, Barzava, Moravita, Caras, Nera, Cerna, Drincea, Desnatui, Jiu, afluenti ai Oltului mijlociu si inferior, precum si pe unii afluenti ai Muresului inferior se pot produce cresteri de debite si niveluri, care ar putea duce la depasiri ale cotelor de atentie si de inundatie, precum si scurgeri pe versanti, torenti si paraie, cu posibile efecte de inundatii locale, informeaza Mediafax.
 
Din cauza riscului de inundatii, a fost emisa avertizare cod portocaliu, valabila de sambata ora 23.00, pe versanti, torenti, paraie si pe rauri mici din judetele Timis, Caras-Severin, Mehedinti si Gorj.
 
Sub cod portocaliu de inundatii vor fi, incepand de duminica, ora 07.00, raurile din bazinele hidrografice Timis superior, Barzava, Moravita, Caras, Nera, Cerna (judetele Timis si Caras-Severin), Drincea (judetul Mehedinti), Desnatui (judetul Dolj), Jiu superior si mijlociu, precum si unii afluenti ai sai (judetele Hunedoara, Gorj, Dolj si Mehedinti).
 
De asemenea, a fost emisa o avertizare cod galben de inundatii, care va intra in vigoare sambata, de la ora 23.00, pe raurile din bazinele hidrografice Bega Veche, Bega, Timis, Barzava, Moravita, Caras, Nera, Cerna (judetele Timis si Caras-Severin), Drincea (judetul Mehedinti), Desnatui (judetul Dolj), pe Jiu si pe unii afluenti ai sai (judetele Gorj, Dolj si Mehedinti), pe unii afluenti ai Oltului mijlociu si inferior din judetele Gorj, Olt, Valcea, Dolj si Sibiu si pe unii afluenti ai Muresului din judetul Hunedoara.
 
Potrivit INHGA, aceste fenomene se pot produce si pe afluenti de grad inferior ai acestor rauri si pe cursurile de apa necadastrate.
 
Cresteri importante de debite, care ar putea duce la atingerea cotelor de atentie, se pot produce si pe alte rauri mici din sudul, centrul si estul tarii, au precizat hidrologii.
 
Judetele Maramures, Bistrita-Nasaud, Suceava, Salaj, Bihor, Cluj, Arad, Alba, Timis, Hunedoara, Sibiu, Brasov, Covasna, Vrancea, Caras-Severin, Gorj, Valcea, Arges, Dambovita, Prahova, Buzau si Dolj vor fi, de sambata, ora 22.00, pana luni, la ora 9.00, sub avertizare cod galben de ploi si vijelii.
 
Potrivit Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), se vor inregistra averse cu caracter torential, frecvente descarcari electrice, intensificari de scurta durata ale vantului si izolat caderi de grindina, in special in sud-vestul tarii si in zonele de deal si de munte.
 
Cantitatile de apa vor depasi local 20-25 de litri pe metru patrat si izolat 50 de litri pe metru patrat, in noaptea de sambata spre duminica in Banat, Oltenia si nord-vestul Munteniei, iar in cursul zilei de duminica si in noaptea de duminica spre luni si in sud-vestul Transilvaniei, nordul Munteniei, precum si in zona Muntilor Apuseni si local a Carpatilor Orientali.

3 mai 2014 15:05
Modifică setările cookies