• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Comisarul UE desemnat de Ungaria se delimiteaza de politica guvernului Viktor Orban

Comisarul UE desemnat de Ungaria se delimiteaza de politica guvernului Viktor Orban

Conservatorul ungar Tibor Navracsis, comisar european desemnat pentru Educatie, Cultura, Tineret si Cetatenie, a sugerat o delimitare de politica autoritara promovata de Guvernul condus de Viktor Orban, pentru a incerca sa obtina luni aprobarea Parlamentului European, relateaza AFP, potrivit Mediafax.

Considerat un apropiat al lui Viktor Orban, Tibor Navracsis, care s-a aflat la conducerea Ministerului de Justitie din 2010 pana in 2014, a fost nevoit sa raspunda in scris unor intrebari suplimentare din partea eurodeputatilor, inainte de a obtine aprobarea comisiei de specialitate din Parlamentul European, care urmeaza se pronunte luni seara asupra nominalizarii sale.
 
El nu a reusit sa obtina aprobarea Comisiei pentru Cultura din Parlamentul European, in lipsa unei delimitari fata de derivele democratice reprosate Ungariei in privinta controlului asupra presei, justitiei si organizatiilor neguvernamentale.
 
Navracsics, considerat un moderat al partidului Fidesz, a afirmat ca, in disputa dintre Budapesta si Bruxelles cu privire la respectarea drepturilor fundamentale, "ar fi fost mai intelept sa fie initiate mai repede discutii (...) tinand cont de importanta respectarii drepturior fundamentale si a statului de drept in Uniunea Europeana".
 
"Nu voi urma instructiuni din partea niciunui guvern si institutie si ma voi abtine de la orice actiune incompatibila cu indatoririle mele", a insistat el.
 
Pe fondul opozitiei eurodeputatilor liberali, verzi si ai stangii, candidatul Ungariei pentru postul de comisar poate beneficia de sustinerea familiei sale politice - Partidul Popular European (PPE, de dreapta) si de acordul de coalitie intre conservatori si socialisti in Parlamentul European.

6 octombrie 2014 14:46
Modifică setările cookies