• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Confruntari in Italia, in timpul unor manifestatii impotriva austeritatii

Confruntari in Italia, in timpul unor manifestatii impotriva austeritatii

Confruntari au izbucnit intre manifestanti impotriva austeritatii si politie sambata, la Roma, Torino si Venetia, in cadrul unei actiuni sociale organizate de miscarea agricultorilor "Forconi" (Furci) si a soferilor de tir, relateaza AFP.

Studenti au aruncat cu "bombe" cu vopsea catre politisti, la Torino, in nord-vestul Italiei, altadata un puternic centru industrial, o zona afectata de criza economica si in care au avut manifestatii toata saptamana, ca in intreaga tara.
 
Activisti din cadrul extremei drepte, care purtau masti in culorile steagului italian si funii la gat s-au reunit, de asemenea, in fata sediului Biroului Comisiei Europene (CE), la Roma, dand jos steagul UE, dupa care au fost alungati de catre politie.
 
La Venetia, politia a folosit gaze lacrimogene pentru a desparti manifestanti din cadrul extremei drepte de manifestanti din cadrul extremei stangi, in apropiere de gara.
 
Doua persoane au fost retinute, iar aproximativ zece politisti au fost usor raniti in cursul manifestatiei de la Venetia, care a antrenat inchiderea circulatiei pe un pod ce asigura legatura intre doua insulate.
 
"Situatia este foarte ingrijoratoare, pentru ca este vorba despre exprimarea unei profunde nemultumiri sociale", a declarat ministrul Dezvoltarii Economice Flavio Zanonato, la inaugurarea unei fabrici de componente aeronautice, in apropiere de Milano (nord). "Este necesar sa ne grabim sa redam impulsul tarii noastre", a spus el.
 
Miscarea "Forconi", care are ca simbol furca agricultorilor, se pregatea sa organizeze o operatiune de blocare a circulatiei in centrul Romei, incepand de miercuri si pana cand solicitarea cu privire la organizarea unor noi alegeri legislative si de schimbare totala a liderilor aflati la putere va fi satisfacuta.
 
Pornita din Sicilia (sud), din miscarea "Forconi" au facut parte, initial, agricultori ingrijorati de cresterea taxelor si impozitelor si care se temeau de disparitia fermelor mici. Miscarea s-a extins ulterior, intre altii, in randul artizanilor, comerciantilor, micilor intreprinzatori si soferilor de tir.

15 decembrie 2013 10:25
Modifică setările cookies