• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Convorbire telefonica istorica intre presedintele american si cel iranian

Convorbire telefonica istorica intre presedintele american si cel iranian

Presedintii american Barack Obama si iranian Hassan Rohani au discutat la telefon vineri, un contact fara precedent la acest nivel intre Statele Unite si Iran de la Revolutia islamica din 1979, relateaza AFP.

"Tocmai am vorbit cu presedintele iranian Rohani", a declarat presedintele Obama intr-o interventie, la Casa Alba, imediat dupa ora locala 15.30 (22.30, ora Romaniei).
 
Este vorba despre un anunt pe cat de neasteptat, pe atat de spectaculos, in contextul in care Statele Unite si Iranul si-au intrerupt relatiile diplomatice in 1980, in urma Revolutiei islamice, si au pozitii opuse cu privire la un program nuclear ridicat de Teheran la statutul de simbol al suveranitatii sale.
 
Rohani, care a fost investit ca presedinte luna trecuta dupa ce a beneficiat de sustinerea reformatorilor, si-a multiplicat, de atunci, semnalele de deschidere catre Occident, spre deosebire de diatribele predecesorului sau ultraconservator Mahmoud Ahmadinejad.
 
Aceste declaratii "constructive" au fost relevate ca atare de catre Washington, care a cerut totodata "fapte" inainte sa ia in calcul o anulare a sanctiunilor care au un efect devastator asupra economiei iraniene.

"Am discutat despre incercarile noastre in curs de a ajunge la un acord asupra programului nuclear iranian", a adaugat seful statului american, care s-a declarat pregatit pentru dialog cu Republica islamica inca din 2007, de la inceputul primei sale campanii pentru alegerile prezidentiale.

28 septembrie 2013 10:53
Modifică setările cookies