• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Coperta de revista cu cele mai mici dimensiuni din lume, creata de cercetatorii elvetieni

Coperta de revista cu cele mai mici dimensiuni din lume, creata de cercetatorii elvetieni

Cercetatorii de la un laborator stiintific din Elvetia au creat coperta de revista cu cele mai mici dimensiuni din lume, in conditiile in care un singur graunte de sare poate sa cuprinda 2.000 de astfel de coperte minuscule, informeaza Huffingtonpost.com.

Oamenii de stiinta elvetieni au gravat o imagine cu dimensiunile de 11 x 14 micrometri, ce infatiseaza doi ursi panda, intr-un polimer, cu ajutorul unei tehnologii care seamana foarte mult cu aceea utilizata de imprimantele 3D. Acea fotografie a aparut pe coperta numarului de luna trecuta al revistei National Geographic Kids.
 
Proiectul a fost coordonat de Urs Duering, cercetator la filiala elvetiana a grupului IBM.
 
Pentru a obtine acea imagine, dispozitivul utilizat, care are dimensiunile unui frigider, a folosit o dalta minuscula care are un varf din silicon de 100.000 de ori mai mic decat varful unui creion ascutit. Tehnologia ar putea fi utilizata pentru fabricarea tranzistorilor si a elementelor de securitate de dimeniuni nanometrice pentru a impiedica falsificarea banilor, a pasapoartelor si a operelor de arta.
 
National Geographic Kids, care a comandat acest proiect, isi va prezenta certificatul ce atesta nou record Guinness pentru coperta de revista cu cele mai mici dimensiuni din lume, vineri, la Washington.

28 aprilie 2014 09:00
Modifică setările cookies