• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Coralii din sudul extrem al planetei se albesc din cauza creșterii temperaturii apei

Coralii din sudul extrem al planetei se albesc din cauza creșterii temperaturii apei

Coralii din sudul extrem al planetei au fost afectaţi la rândul lor de fenomenul de albire în cursul verii australe, au anunţat cercetătorii australieni care au transmis din nou, miercuri, un avertisment privind impactul încălzirii globale, relatează AFP.

Coralii din largul Lord Howe Island, situată la aproximativ 600 de kilometri distanţă de Sydney, au fost cruţaţi de episoadele grave de albire care au intervenit în anii 2016 şi 2017. Însă, în ultimele luni, ei au fost afectaţi de acest fenomen din cauza creşterii temperaturii apei.
 
Albirea coralilor este un fenomen care se traduce prin albirea recifului şi dispariţia coralilor. El este provocat de creşterea temperaturii apei care antrenează o explozie a algelor simbiotice care le dau coralilor culoarea şi nutrienţii necesari.
 
Recifurile îşi pot reveni dacă apa se răceşte, însă pot de asemenea pieri dacă fenomenul persistă.
 
"Este foarte îngrijorător să constatăm albirea în cazul unui recif situat atât de departe în sud", a declarat pentru AFP Bill Leggat, profesor asociat la Universitatea Newcastle.
 
"Aceasta este o dovadă în plus a faptului că încălzirea globală nu cruţă niciun loc din lume", a precizat el.
 
Leggat şi alţi cercetători australieni şi americani au constatat că aproape 90% dintre coralii din apele costiere de mică adâncime din zona Lord Howe Island au fost afectaţi de fenomenul de albire.
 
Recifele aflate la adâncimi mai mari, clasate în Patrimoniul Mondial, precum Marea Barieră de Corali, "par încă sănătoase" şi au scăpat în mod evident de fenomenul de albire.
 
Leggat a atribuit acest fenomen tendinţei de creştere a temperaturilor la nivel global, dar şi condiţiilor specifice din această zonă, care s-a confruntat în cursul recentei veri australe cu valori de temperatură neobişnuit de ridicate pentru această regiune.
 
Cercetătorii vor reveni în zonă în următoarele luni pentru a verifica dacă aceşti corali au fost afectaţi în mod ireversibil.
 
Marea Barieră de Corali, care se întinde pe aproximativ 345.000 de kilometri pătraţi la nord de Lord Howe Island, de-a lungul coastei de est, a cunoscut patru episoade grave de albire în ultimii douăzeci de ani, în 1998, 2002 şi 2016 şi 2017.
 
Potrivit unei cercetări efectuate în arhipelagul Palau din vestul Oceanului Pacific de oameni de ştiinţă de la Universitatea Southern Cross, publicată la începutul acestui an, coralii au nevoie de o perioadă cuprinsă între 9 şi 12 ani pentru a se recupera complet în urma perturbaţiilor majore de mediu, precum fenomenul de albire în masă sau furtunile puternice.

3 aprilie 2019 12:08
Modifică setările cookies