• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Coreea de Nord ar fi condusa, cel putin temporar, de sora cea mica a lui Kim Jong-un

Coreea de Nord ar fi condusa, cel putin temporar, de sora cea mica a lui Kim Jong-un

Misterul referitor la liderul nord-coreean Kim Jong-un, care nu a mai aparut in public de peste o luna, continua sa creasca, iar un institut condus de cetateni care au reusit sa fuga din tara sustine ca este posibil ca statul sa fie condus de sora cea mica a acestuia, Kim Yo Jong, relateaza CNN.

In conditiile in care Kim Jong-un nu a mai fost vazut in public de peste o luna, au aparut zvonuri potrivit carora acesta ar fi avut o criza de guta, diabet sau chiar probleme cu gleznele. Acum, un institut condus de cetateni nord-coreeni care au fugit din tara, North Korea Intellectuals' Solidarity, sustine ca sora cea mica a lui Kim Jong-un, Kim Yo Jong, s-ar afla cel putin temporar la conducerea tarii, in timp ce el se recupereaza. Institutul nu a vrut sa dezvaluie sursa acestei informatii, care nu poate fi confirmata independent.
 
Michael Madden, care administreaza blogul North Korea Leadership Watch, afirma ca Kim Yo Jong a fost identificata in presa nord-coreeana ca vicepresedinte al Partidului Muncitorilor, o pozitie foarte puternica.
 
Potrivit lui Victor Cha, analist la Centrul pentru Studii Strategice si Internationale, Kim Yo Jong a inceput sa apara public la inceputul acestui an, la evenimente de partid. "Este in mod clar un efort de a o prezenta ca o persoana importanta in cadrul sistemului", a apreciat Cha. "Pot intelege de ce se afla intr-o functie temporara. Este foarte dificil pentru sistemul nord-coreean sa functioneze fara un membru al familiei Kim la conducere. Astfel, daca Kim Jong-un este indispus, ea este singura disponibila", a subliniat el.
 
Potrivit lui Madden, Kim Yo Jong s-a nascut in 1987 sau 1988 si a invatat la o scoala particulara din Elvetia alaturi de Kim Jong-un, perioada in care au trait, cu nume false, la ambasada Coreei de Nord. Kim Yo Jong este cea mai mica dintre cei sapte copii pe care fostul lider nord-coreean Kim Jong-il i-a avut cu patru femei si era foarte apropiata de tatal sau. Cand s-a intors din Elvetia, a fost numita in functii importante din Guvern, iar in prezent si-a asumat si mai multe responsabilitati.
 
Analistii sunt insa ingrijorati de posibilitatea ca ea sa se afle la conducerea statului, chiar si temporar, din cauza varstei si a putinelor detalii cunoscute despre ea, intrucat stresul si intrigile din interiorul regimului nord-coreean ar putea fi coplesitoare. "Daca ea conduce de fapt tara - avand putin peste 20 de ani - este alarmant. Inseamna ca este ceva grav cu Kim Jong-un si exista un vid de putere pe care incearca cu disperare sa-l umple", a apreciat Cha.

9 octombrie 2014 11:57
Modifică setările cookies