• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Corlatean: Am cerut Kievului revenirea la legea privind utilizarea limbilor minoritatilor din Ucraina, inclusiv romana

Corlatean: Am cerut Kievului revenirea la legea privind utilizarea limbilor minoritatilor din Ucraina, inclusiv romana

Ministrul de Externe, Titus Corlatean, a declarat, luni, la Bruxelles, ca a solicitat, la CAE, alaturi de alti ministri de externe, ca autoritatile de la Kiev sa revina la legea care asigura utilizarea limbilor minoritatilor nationale, inclusiv romana.

"Si eu si alti colegi (...) am exprimat o solicitare foarte clara de revenire la legislatia nationala in Ucraina care asigura utilizarea limbilor minoritatilor nationale, inclusiv sub forma de limbi regonale. Este cazul minoritatii romane consistente: 400.000 de cetateni ucraineni de origine etnica romana care traiesc in Ucraina", a precizat Titus Corlatean, dupa incheierea reuniunii extraordinare a Consiliului Afaceri Externe dedicata situatiei din Ucraina.
 
Seful diplomatiei romane a salutat includerea acestei solicitari in concluziile CAE.
 
Parlamentul ucrainean a abrogat recent o lege adoptata in 2012, in mandatul lui Victor Ianukovici, care stabilea cadrul legal pentru o extindere a folosirii limbilor minoritatilor si care a a permis utilizarea rusei in estul tarii, relateaza postul Russia Today in pagina electronica.
 
Textul permitea utilizarea limbii ruse in afaceri, in scoli, dar si in alte domenii. Adoptarea legii a fost unul dintre punctele importante ale campaniei lui Ianukovici, destituit din functia de presedinte al tarii. El s-a angajat la vremea respectiva sa rastoarne promovarea limbii ucrainene ca singura limba in tara de catre fostul presedinte Viktor Iuscenko.
 
"Noile autoritati de la Kiev au o tendinta nationalista si considera limba rusa o amenintare la adresa identitatii nationale", a comentat postul rus.
 
Legea prevedea ca limba ucraineana este singura limba de stat si ca, pe teritoriul Ucrainei, este garantata utilizarea limbilor regionale, care includ limbile moldoveneasca, romana, rusa, belarusa, bulgara, armeana, gagauza, germana, greaca moderna, poloneza, slovaca, maghiara.

3 martie 2014 19:52
Modifică setările cookies