• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Instalatiile nucleare nu au fost afectate de cutremurul de 6,9 grade, din nordul Japoniei

Instalatiile nucleare nu au fost afectate de cutremurul de 6,9 grade, din nordul Japoniei

Cutremurul violent care s-a produs sambata seara pe Insula Hokkaido, in nordul Japoniei, a fost detectat cu cateva secunde inainte sa zguduie numeroasele instalatii nucleare situate in partea de nord a arhipelagului, dar care nu au fost afectate de aceasta miscare telurica, relateaza AFP.

Seismul, cu o magnitudine de 6,9 potrivit Institutului american de geoficizica USGS, s-a produs la ora 23.17 (16.17, ora Romaniei), in apropiere de orasul Obihiro.
 
Cutremurul a fost semnalat, de asemenea, de catre Agentia japoneza pentru meteorologie, al carei sistem de detectare anticipata a decelat semnele premergatoare in vederea prevenirii populatiei cu cateva secunde inainte ca undele seismice sa ajunga la suprafata.
 
Agentia a confirmat, ulterior, epicentrul si hipocentrul, la aproximativ 120 de kilometri adancime, dar si nivelul resimtit la suprafata, cu ajutorul unei scale specifice. Aceasta permite o calificare a fortei in functie de efectele percepute (caderea de obiecte, imposibilitatea de a sta in picioare, etc.).
 
Cutremurul s-a soldat cu zece persoane ranite usor de obiecte cazute sau cioburi de geamuri, si cu alte pagube minore, potrivit unor informatii colectate de catre postul public de televiziune NHK.
 
In momentul in care a inceput cutremurul, o alerta a aparut la televiziune si la radio, avertizand asupra iminentei unui seism, gratie unor mijloace de detactare in avans apartinand Agentiei meteorologice.

3 februarie 2013 07:03
Modifică setările cookies