• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Cutremur cu magnitudinea 8 in largul insulelor Salomon: 5 morti si 3 raniti. Val de 55 cm in Noua Caledonie

Cutremur cu magnitudinea 8 in largul insulelor Salomon: 5 morti si 3 raniti. Val de 55 cm in Noua Caledonie

Un seism cu magnitudinea 8 s-a produs miercuri in largul insulelor Salomon, unde mai multe sate de coasta ar fi fost distruse, si a determinat o alerta de tsunami care a fost valabila timp de cateva ore intr-o mare parte a Oceanului Pacific, pana in Hawaii si Noua Caledonie, relateaza AFP.

Seismul a provocat moartea a cinci persoane, intre care un copil, si ranirea altor trei, potrivit unui bilant provizoriu intocmit de un spital local.

Cutremurul a avut loc la ora 01.12 GMT (03.12 ora Romaniei) intre insulele Salomon si Vanuatu, la nord-est de Australia, in apropiere de insulele Santa Cruz, afectate de o serie de cutremure violente in ultimele zile, a anuntat institutul american de geofizica USGS. 

In Fiji, sirenele au sunat, scotand in strada mii de locuitori. "Este haos la Suva, toata lumea incearca sa scape de tsunami!!", a scris pe Twitter Ratu Nemani Tebana, din capitala arhipelagului. 

In Salomon, informatiile inca partiale si neoficiale mentioneaza pagube materiale importante pe litoral.

Franta a activat planul de urgenta ORSEC in Noua Caledonie, dupa cutremurul care a generat un val de 55 de centimetri pe coasta de nord a insulei la Hienghene, potrivit Centrului de alerta in caz de tsunami in Pacific, relateaza AFP.  Au mai fost un val de 48 cm pe insula Lifou si unul mai mic de 18 cm in Vanuatu.


6 februarie 2013 09:35
Modifică setările cookies