• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Bilantul cutremurelor din Nepal si al avalanselor pe care le-au provocat depaseste 4.000 de morti

Bilantul cutremurelor din Nepal si al avalanselor pe care le-au provocat depaseste 4.000 de morti

UPDATE Bilantul cutremurelor si avalanselor produse in Nepal a depasit 4.000 de morti, anunta autoritatile medicale, citate de Associated Press.

Politia nepaleza a transmis ca 4.004 persoane au decedat, iar 7.180 au fost ranite in urma cutremurului de 7,9 grade produs sambata.
 
Filiala nepaleza a organizatiei Caritas estimeaza ca bilantul cutremurelor si avalanselor din Nepal va depasi 6.000 de morti.

Bilantul dezastrului din Nepal a crescut de la o ora la alta, in cele doua zile care au trecut de la cutremurul de 7,9 grade si de la avalansele pe care le-a produs in Himalaya. Zeci de mii de persoane isi petrec noptile sub cerul liber.

Echipele de salvare au primit primele informatii din sate izolate de munte, care sugereaza ca multe comunitati au fost devastate sau se straduiesc sa faca fata dezastrului. Este cel mai grav seism din ultimii 80 de ani, si cifrele cresc de la o ora la alta, informeaza CNN. O noua replica de 6,7 grade a avut loc duminica.

MAE a informat duminica ca inca noua cetateni romani au fost localizati in zona, toti fiind in siguranta. "Astfel, bilantul cetatenilor romani localizati, contactati si care sunt in siguranta la acest moment este de 28 de persoane", precizeaza MAE. De asemenea, ministerul reafirma ca nu a primit nicio confirmare oficiala referitoare la existenta vreunui cetatean roman printre victimele seismului.

Trei avalanse produse in Himalaya dupa seismul devastator au omorat 18 de aplinisti care urcau pe Everest.

Vicepresedintele Federatiei Romane de Alpinism si Escalada a informat ca doi alpinisti romani, aflati pe versant in momentul producerii avalansei provocate de cutremur, "sunt bine si in prezent se afla in tabara numarul 1 din Nepal", potrivit unui comunicat MAE.

Familiile celor doi au fost informate de acest lucru de liderul grupului de expeditie, mai anunta MAE, precizand ca cei doi alpinisti fac parte din grupul de patru care s-a aflat pe versant in momentul producerii avalansei. Pana acum, nu se reusise stabilirea unui contact cu ei, in timp ce despre ceilalti doi se stia din cursul zilei ca sunt in siguranta.
 
Cei patru alpinisti romani aflati intr-o expeditie pe muntele Everest, in timul producerii avalansei, sunt Alex Gavan, Teofil Vlad, Justin Ionescu si Zsolt Torok.
 
Alex Gavan a fost unul dintre primii care a informat pe Twitter despre situatia de pe Everst si a ajutat la salvarea celor prinsi de avalansa pe munte.
 
Ministrul Informatiilor din Nepal, Minendra Rijal, a afirmat ca epicentrul cutremurului a fost localizat la 80 de kilometri nord-vest de Kathmandu. Potrivit Institutului american de Geofizica (USGS), seismul s-a produs la o adancime de 31 kilometri. Cutremurul a fost resimtit si in India si Pakistan si a fost atat de puternic incat a despicat strazile in doua.
 
Martorii spun ca acesta pare sa fie "cel mai grav cutremur din Nepal dupa cel din 1934", care a avut magnitudinea 8 si s-a produs in apropierea muntelui Everest, provocand moartea a peste 10.000 de persoane.

27 aprilie 2015 16:00
Modifică setările cookies