• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Cutremurul din Nepal a deplasat Kathmandu cu 3 metri. Pare ca nu a afectat inaltimea Everestului

Cutremurul din Nepal a deplasat Kathmandu cu 3 metri. Pare ca nu a afectat inaltimea Everestului 

Cutremurul care a devastat Nepalul si a ucis mii de oameni a deplasat Kathmandu cu mai multi metri catre sud, dar inaltimea Muntelui Everest pare ca a ramas neschimbata, au declarat marti experti, relateaza AFP, potrivit Mediafax.

Cutremurul devastator cu magnitudinea de 7,8 de sambata este cel cel mai mare dezastru inregistrat in Nepal in ultimii 80 de ani, soldat cu peste 5.000 de morti si pagube uriase. 

Potrivit datelor seismologice preliminare obtinute in baza undelor sonore care strabat Pamantul dupa fiecare cutremur, pamantul pe care se afla capitala Kathmandu s-ar fi deplasat cu aproximativ trei metri spre sud-vest, a declarat James Jackson, un expert in tectonica de la Universitatea Cambridge. 

"Probabil ca seismul a avut loc pe falia inversa a Himalayei, o placa despartitoare, care separa subcontinentul indian nordic, aflat in miscare, de Eurasia", a declarat Sandy Steacy, sefa Facultatii de Stiinte Fizice de la Universitatea din Adelaide.   

"Falia coboara aproximativ zece grade catre nord-nord-est. Miscarea relativa in zona faliei a fost de trei metri, chiar la nord de Kathmandu", a adaugat ea. 

Falia se afla intre doua placi tectonice - una pe care se afla India si care o impinge pe cealalta, pe care se afla Europa si Asia, cu o medie de aproximativ doi centimetri pe an - un proces care a condus la formarea Muntilor Himalaya. 


29 aprilie 2015 13:43
Modifică setările cookies