• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Descoperire rara: tablou cumparat cu 400 lire sterline poarta semnatura artistului Antoon van Dyck si valoreaza 400.000 lire

Descoperire rara: tablou cumparat cu 400 lire sterline poarta semnatura artistului Antoon van Dyck si valoreaza 400.000 lire

Un tablou ce infatiseaza portretul unui magistrat, prezentat in emisiunea "Antiques Roadshow", de la BBC, care fusese cumparat cu 400 de lire sterline (478 euro), s-a dovedit a fi opera maestrului flamand Antoon van Dyck, fiind evaluata la 400.000 de lire sterline (478.904 euro), conform BBC.

Tabloul, cumparat de preotul Jamie MacLeod dintr-un magazin de antichitati din Cheshire, fusese expus de acesta in abatia din Newstead, Nottinghamshire, in 2012.
 
Portretul a fost identificat de Fiona Bruce, prezentatoarea emisiunii "Antiques Roadshow", dedicata colectionarilor, in timp ce pregatea o editie despre marele pictor flamand din secolul al al XVII-lea, impreuna cu expertul in arta Philip Mould. Examinand modul de pictare a ochilor si forma nasului, Fiona Bruce a intuit ca tabloul pe care il avea in fata ar putea fi un Van Dyck autentic.
 
Dupa restaurarea picturii, care a durat cateva luni, pictura a fost verificata de profesorul Christopher Brown, una dintre autoritatile mondiale in opera lui Antoon van Dyck, acesta stabilind ca este vorba, intr-adevar, despre un portret realizat de pictorul flamand.
 
Tabloul prezinta un magistrat din Bruxelles si se estimeaza ca a fost realizat ca lucrare pregatitoare pentru tabloul din 1634 al lui Antoon van Dyck, in care apar sapte magistrati.
 
Evaluat acum la 400.000 de lire sterline, tabloul este cea mai valoroasa opera de arta din istoria de 36 de ani a emisiunii "Antiques Roadshow", prezentatoarea Fiona Bruce declarandu-se "incantata" de aceasta descoperire.
 
La randul sau, preotul Jamie MacLeod, care conduce un azil in Whaley Bridge, in districtul Peak, a afirmat: "A fost o experienta incarcata de emotie si vestea este extraordinara". Acesta a mai spus ca intentioneaza sa vanda tabloul ca sa cumpere clopote noi pentru abatia din Newstead.
 
Un autoportret al lui Van Dyck, vandut recent unui colectionar care doreste sa il scoata din Marea Britanie, a devenit subiectul unei interdictii temporare a exportului de opere de arta in aceasta tara.
 
The National Portrait Gallery incearca sa stranga suma de 12,5 milioane de lire sterline (14,9 milioane euro) pentru a pastra tabloul in Marea Britanie.
 
Antoon van Dyck (1599 - 1641), unul dintre cei mai talentati portretisti din secolul al XVII-lea, s-a nascut la Antwerp si a devenit pictorul oficial de la curtea regelui Charles I de la Londra, in 1632.

29 decembrie 2013 16:40
Modifică setările cookies