• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Descoperirea care da peste cap toate teoriile astronomilor

Descoperirea care da peste cap toate teoriile astronomilor

Astronomii afirma ca au descoperit cea mai mare gaura neagra ce a fost observata vreodata, un veritabil "monstru" cu o masa de 17 miliarde de ori mai mare decat cea a Soarelui, care se afla in centrul unei galaxii indepartate, informeaza AFP.

Aceasta gaura neagra uriasa reprezinta 14% din masa totala a galaxiei sale, spre deosebire de procentul de 0,1% inregistrat de obicei in celelalte galaxii. Este un procent atat de mare incat ar putea sa ii constranga pe specialisti sa isi revizuiasca teoriile despre formarea galaxiilor. 

Uriasa gaura neagra NGC 1277 este situata la 220 de milioane de ani-lumina de Terra, intr-o galaxie de 10 ori mai mica decat Calea Lactee. Diametrul gaurii negre este enorm, fiind de 11 ori mai mare decat orbita planetei Neptun in jurul Soarelui.  "E cu adevarat o galaxie insolita", a declarat intr-un comunicat Karl Gebhardt, de la Universitatea Texas din orasul american Austin.  "E aproape in intregime o gaura neagra. Ar putea fi primul obiect descoperit dintr-o noua clasa, cea a gaurilor negre galactice", a adaugat cercetatorul, coautor al studiului, publicat miercuri in revista britanica Nature. 


29 noiembrie 2012 17:40
Modifică setările cookies