• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Despre oameni si melci  si  Toata lumea din familia noastra  - nominalizate la premiile Gopo

"Despre oameni si melci" si "Toata lumea din familia noastra" - nominalizate la premiile Gopo

Lungmetrajele "Despre oameni si melci", de Tudor Giurgiu, si "Toata lumea din familia noastra", de Radu Jude, se numara printre titlurile nominalizate la premiile Gopo de anul acesta, informeaza un comunicat al organizatorilor evenimentului.

Patru lungmetraje intra, astfel, anul acesta in cursa pentru trofeul acordat celui mai bun film, la gala premiilor Gopo: "Toata lumea din familia noastra" (regia: Radu Jude), "Despre oameni si melci" (regia: Tudor Giurgiu), "Visul lui Adalbert" (regia: Gabriel Achim) si "Undeva la Palilula" (regia: Silviu Purcarete).
 
Realizatorii celor patru filme - Radu Jude, Tudor Giurgiu, Gabriel Achim si Silviu Purcarete - concureaza si pentru statueta care rasplateste cea mai buna regie.
 
In total, 61 de filme romanesti lansate in cinematografe sau in festivaluri in 2012 au intrat in cursa pentru nominalizarile celei de-a saptea editii a premiilor Gopo, care va avea loc pe 25 martie, la Opera Nationala din Bucuresti. Gala va fi transmisa in direct si in exclusivitate de postul de televiziune ProCinema si va putea fi urmarita si pe www.premiilegopo.ro, www.voyo.ro, dar si pe cea mai mare mediafatada din Romania, Cocor Media Channel.
 
La solicitarea regizorului Cristian Mungiu, organizatorii si juriul au decis sa nu ia in considerare pelicula "Dupa dealuri" pentru nominalizarile din acest an. De asemenea, considerand ca nu are suficiente optiuni, juriul a hotarat sa nu acorde nicio nominalizare la categoria "cea mai buna actrita intr-un rol principal".
 
Premiul pentru filmul cu cel mai mare succes la public in anul 2012 va fi acordat filmelor "Despre oameni si melci (regia Tudor Giurgiu), care a avut cei mai multi spectatori - 63.778 -, si productia MediaPro Pictures "Minte-ma frumos" (regia: Iura Luncasu), care a obtinut cele mai mari incasari - 956.036 de lei.
 
Nominalizarile la toate categoriile premiilor Gopo au fost stabilite de un juriu de preselectie alcatuit din regizorul Marian Crisan, actrita Ana Ularu, producatoarea Velvet Moraru, directorul de imagine Alexandru Sterian, scenografa Viorica Petrovici si criticii de film Cristian Tudor Popescu, Cristi Luca, Alin Ludu Dumbrava, Cristi Marculescu, Anca Gradinariu.
 
Dupa anuntul nominalizarilor, peste 400 de profesionisti activi din toate domeniile industriei de film romanesti vor vota pentru desemnarea castigatorilor trofeelor din acest an, fie in plic sigilat, prin posta, fie online, prin intermediul unui mecanism de vot asigurat de firma de audit si consultanta PricewaterhouseCoopers, cu care organizatorii premiilor Gopo au demarat in 2011 un parteneriat.
 
In acest an, organizatorii au decis sa renunte la sprijinul financiar acordat de Centrul National al Cinematografiei (CNC) la ultima sesiune de finantare pentru actiuni si manifestari cinematografice. "In contextul unei cinematografii tot mai sarace, lipsita de orice strategie sau viziune de dezvoltare in viitor, organizatorii considera ca premiile Gopo, un eveniment dedicat valorilor filmului romanesc, nu trebuie sa se mai asocieze cu CNC, institutie care trebuie reformata din temelii pentru a asigura o altfel de prezenta si vizibilitate a filmului romanesc pe plan local si international", se arata in comunicatul remis presei de Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc, organizatorul evenimentului.

26 februarie 2013 14:19
comentarii (1)

Comentarii (1)