• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Dinti obtinuti in laborator din celule gingivale, creati de cercetatorii britanici

Dinti obtinuti in laborator din celule gingivale, creati de cercetatorii britanici

Medicii stomatologi vor putea in viitor sa inlocuiasca dintii care lipsesc din danturile oamenilor cu dinti noi, creati in laborator din celulele gingivale ale pacientilor, au anuntat cercetatorii din Marea Britanie, citati de bbc.co.uk.

Cercetatorii de la Universitatea King's College din Londra au prelevat mai multe celule, provenind din tesuturi gingivale de la pacienti adulti, pe care le-au combinat apoi in laborator cu un alt tip de celule, prelevate de la soareci, cu scopul de a crea dinti noi si functionali.
 
Prin folosirea acestei resurse disponibile de celule, savantii britanici spun ca au facut inca un pas catre obtinerea unei tehnologii care ar putea fi utila pentru pacienti in viitorul apropiat. Cu toate acestea, vor mai trece probabil cativa ani pana cand medicii stomatologi din lumea intreaga vor putea sa foloseasca noua metoda.
 
Alte studii s-au concentrat pe folosirea celulelor susa embrionare pentru a crea in laborator "dinti biologici" artificiali, dar complet functionali. S-a dovedit ca acest lucru poate fi realizat, dar metoda este foarte costisitoare si nu este practica pentru cabinetele stomatologice.
 
Cercetatorii britanici au prelevat insa celule epiteliale umane provenind din gingiile unor pacienti, pe care le-au inmultit in laborator in culturi de celule si le-au combinat apoi cu celule mezenchimale provenind de la soareci.
 
Profesorul Paul Sharpe, coordonatorul studiului, spune ca aceste celule mezenchimale se gasesc in pulpa maselelor de minte, printre alte surse, insa dificultatea consta in faptul ca numarul lor este foarte mic. Potrivit cercetatorilor britanici, noua tehnica ar putea inlocui cu succes actualele implanturi dentare, care nu pot reproduce cu fidelitate structura naturala a dintilor.

10 martie 2013 16:49
Modifică setările cookies