• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Discovery a anulat saltul live de pe Everest al lui Joby Ogwyn, dupa avalansa in care au murit 13 serpasi

Discovery a anulat saltul live de pe Everest al lui Joby Ogwyn, dupa avalansa in care au murit 13 serpasi

Saltul alpinistului american Joby Ogwyn de pe varful Everest, cu ajutorul unui costum de zbor (wingsuit), care urma sa fie difuzat in direct, pe 11 mai, pe Discovery Channel, a fost anulat dupa ce o avalansa produsa vineri dimineata pe munte a provocat moartea a 13 ghizi nepalezi.

Potrivit realscreen.com, din cauza tragediei in care si-au pierdut viata 13 serpasi nepalezi, Discovery Channel a decis sa anuleze evenimentul "Everest Jump Live", care era programat sa se desfasoare pe 11 mai si prevedea difuzarea in direct la nivel international a saltului alpinistului american Joby Ogwyn de pe varful Everest.
 
Alpinistul Joby Ogwyn se afla pe Everest in timpul avalansei, insa nu a fost ranit.
 
Un purtator de cuvant al companiei Discovery a declarat ca evenimentul a fost anulat din cauza tragediei care s-a petrecut vineri pe muntele Everest si in semn de respect pentru familiile celor decedati. Acesta a mai spus ca toate gandurile si rugaciunile reprezentantilor Discovery se indreapta in aceste momente catre intreaga comunitate a serpasilor (persoana care apartine unor triburi din Nepal, nordul Indiei etc. care insoteste expeditiile si care cara poverile, n.r.).
 
Prima data cand a escaladat Everestul, Joby Ogwyn avea 24 de ani, devenind atunci cel mai tanar american care a reusit aceasta performanta. In 2008, acesta a stabilit un nou record mondial, pentru cea mai rapida ascensiune a Everestului, ajungand de la baza versantului sudic pana in varf in doar noua ore si jumatate, in conditiile in care in mod obisnuit traseul dureaza trei-patru zile. De atunci, el a cautat o metoda extrema de a cuceri acest munte.
 
Potrivit realscreen.com, avalansa care s-a produs vineri dimineata pe muntele Everest a provocat moartea a 13 serpasi. In urma acestui accident, alti trei serpasi au fost dat disparuti, iar patru sunt in spital in Kathmandu.
 
Acesta este cel mai grav accident inregistrat vreodata pe cel mai inalt munte din lume, dupa cum a declarat, pe 18 aprilie, Elizabeth Hawley, expert in ascensiuni in Nepal, citata de AFP.
 
Avalansa s-a declansat la ora locala 06.45 (04.00 ora Romaniei), la aproximativ 5.800 de metri altitudine, intr-o zona supranumita "popcorn field", care duce la ghetarul Khumbu.
 
Peste 300 de persoane si-au pierdut viata pe Everest, de la prima ascensiune reusita a lui sir Edmund Hillary si Tenzing Norgay, in 1953.

22 aprilie 2014 15:42
Modifică setările cookies