• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Doua milioane de musulmani incep pelerinajul la Mecca, cea mai mare reuniune spirituala din lume

Doua milioane de musulmani incep pelerinajul la Mecca, cea mai mare reuniune spirituala din lume

Aproximativ doua milioane de pelerini musulmani au inceput duminica sa se reuneasca la Mina, in apropiere de orasul sfant Mecca, relateaza AFP.

Pelerinii sosesc la Mina cu trenul sau pe jos. Barbatii poarta doua articole vestimentare din panza alba necusute, iar femeile poarta valul integral, conform traditiei. Ei se vor ruga in Valea Mina, dupa care se vor reuni luni pe Muntele Arafat, tot in apropiere de Mecca, intr-o zi de rugaciune si invocatii, informeaza Mediafax.
 
Un tren electric dat de curand in folosinta urmeaza sa transporte, potrivit autoritatilor, aproximativ 400.000 de pelerini care participa la cea mai mare reuniune spirituala anuala din lume.
 
Arabia Saudita a mobilizat peste 100.000 de militari si politisti pentru asigurarea securitatii pelerinilor si a avertizat impotriva oricarei instrumentalizari politice a pelerinajului, in cursul caruia orice reuniune politica este interzisa.
 
Totodata, aceasta putere petroliera a creat un imens dispozitiv in domeniul sanatatii si protectiei civile, pentru a le permite pelerinilor, dintre care aproape 1,4 milioane vin din strainatate, sa savarseasca ritualurile in cele mai bune conditii.
 
Numarul pelerinilor straini este in scadere fata de anul trecut, cand a atins 1,75 de milioane. Autoritatile de la Riyadh au impus anul acesta o reducere cu 20% a numarului pelerinilor provenind din alte tari si cu 50% a celor din Arabia Saudita, invocand riscul unei epidemii de coronavirus MERS si lucrari de extindere la locurile sfinte.

13 octombrie 2013 11:51
Modifică setările cookies