• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Doua planete care seamana cu Terra si care ar putea fi locuibile, descoperite de telescopul Kepler

Doua planete care seamana cu Terra si care ar putea fi locuibile, descoperite de telescopul Kepler

Oamenii de stiinta au descoperit cu ajutorul telescopului spatial american Kepler doua planete, in afara Sistemului Solar, care prezinta cel mai mare grad de asemanare cu Terra observat pana in prezent si pe care viata ar putea sa existe, potrivit unui studiu publicat joi, relateaza AFP.

Cele doua exoplanete, denumite "Kepler-62f" si "Kepler-62e", fac parte dintr-un sistem solar de cinci planete si sunt mai mari decat Terra doar cu 40%, respectiv cu 60%.
 
Kepler-62f este astfel cea mai asemanatoare cu Terra, prin prisma marimii, fiind situata in zona locuibila din jurul unei stele si avand o compozitie cel mai probabil telurica. Ea se invarte in jurul stelei sale (Kepler-62) in 267 de zile.
 
Kepler-62e, care orbiteaza in jurul aceleiasi stele in 122 de zile, se afla la limita distantei locuibile - unde temperatura nu este nici prea mare nici prea scazuta pentru a permite apei sa existe in stare lichida -, au precizat astrofizicienii.
 
Steaua Kepler-62, aflata la o distanta de 1.200 de ani-lumina de Terra (1 an-lumina echivaleaza cu 9.460 miliarde de kilometri), este o stea pitica, avand o masa ce reprezinta doua treimi din masa Soarelui nostru. Ea detine totodata doar 20% din luminozitatea Soarelui.
 
Aceste doua exoplanete sunt cele mai indepartate de steaua lor dintre cele cinci exoplanete ale acelui sistem solar si primesc o radiatie similara celor primite de planetele Venus si de Marte de la Soarele nostru.
 
Marimea lor i-a facut pe specialisti sa afirme ca aceste doua exoplanete sunt telurice, la fel ca Terra, sau formate din gheata (apa).

19 aprilie 2013 11:48
Modifică setările cookies