• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Elevii de clasa a VIII-a sustin evaluarea nationala la limba romana

Elevii de clasa a VIII-a sustin evaluarea nationala la limba romana

Peste 196.000 de elevi de clasa a VIII-a sustin marti, sub supraveghere video, proba de limba romana din cadrul evaluarii nationale - examen ale carui note vor conta la admitere in liceu.

Subiectele de la evaluarea nationala sunt elaborate de catre Centrul National pentru Evaluare si Examinare (CNEE).
Proba de limba romana, care este scrisa, a inceput la ora 9.00, dupa extragerea plicului cu varianta de subiecte, si are durata de doua ore.
 
Salile in care se sustine examenul au fost, in prealabil, adaptate astfel incat elevii sa fie asezati cate unul in banca, in ordine alfabetica. Pe usa fiecarei sali a fost afisata lista nominala cu elevii, dar si avertismentul prin care se anunta ca este strict interzis accesul cu materiale ajutatoare, mijloace electronice de calcul sau de comunicare.
 
Anul trecut, proba de limba romana din cadrul evaluarii a generat un veritabil scandal public din cauza unui subiect la care elevii au trebuit sa spuna felul propozitiei subordonate (atributiva, predicatica sau subiectiva) din fraza "Ceea ce ma jeneaza este dificultatea rasfoirii". Aceasta cerinta a impartit elevii si parintii in doua tabere, unii sustinand ca raspunsul corect este propozitie subiectiva, iar ceilalti, predicativa.
 
Examenul de Evaluare Nationala la clasa a VIII-a va continua miercuri, 26 iunie, cu proba la limba si literatura materna, si joi, 27 iunie, cu proba de matematica. Afisarea rezultatelor este programata sambata, 29 iunie (pana la ora 16.00). In aceeasi zi, in intervalul 16.00 - 20.00, pot fi depuse contestatiile, care vor fi solutionate in zilele de 30 iunie, 1 si 2 iulie. Rezultatele finale, dupa contestatii, vor fi afisate in 3 iulie.
 
Media de admitere in liceu va fi calculata ca medie artimetica dintre media notelor de la evaluare si media generala a anilor de gimnaziu.

25 iunie 2013 10:02
Modifică setările cookies