• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Europarlamentarul Adrian Severin, trimis in judecata pentru luare de mita si trafic de influenta

Europarlamentarul Adrian Severin, trimis in judecata pentru luare de mita si trafic de influenta

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) arata, in actul de sesizare a instantei, ca in perioada decembrie 2010 - martie 2011, europarlamentarul Adrian Severin a acceptat promisiunea a doua persoane de a-i plati 100.000 de euro anual, in schimbul depunerii de amendamente in comisiile de specialitate ale Parlamentului European.

De asemenea, in schimbul banilor, Severin a acceptat sa voteze impotriva unor amendamente ce nu corespundeau intereselor societatii comerciale pe care cele doua persoane pretindeau ca o sustin, acestea fiind in realitate reporteri de la "Sunday Times".
 
La cei 100.000 de euro se adauga si suma de 4.000 de euro pe zi, pentru orice acte care ar fi fost efectuate de Severin in legislativul european, in legatura cu depunerea de amendamente.
 
Dosarul va fi judecat de magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
 
Cercetarile privind suspiciunea savarsirii de catre Severin Adrian, alaturi de alte persoane, a unor infractiuni impotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene vor continua intr-un dosar desprins din cel in care a fost trimis in judecata, au precizat procurorii.
 
In primavara 2011, reporterii de la "Sunday Times" au inregistrat o discutie cu europarlamentarul Adrian Severin, in biroul acestuia de la Strasbourg, material video-audio in care eurodeputatul vorbeste despre demersurile facute pentru introducerea unui amendament la o directiva europeana.
 
Reporterii ziarului britanic le-au propus mai multor deputati - un roman, un sloven si un austriac - sa le plateasca 100.000 de euro in schimbul unor amendamente a caror adoptare ar putea-o obtine. Cei trei deputati au acceptat, relata atunci AFP. Adrian Severin, fost vicepremier roman, a trimis un e-mail falsilor lobbyisti, afirmand: "Doar ca sa stiti ca amendamentul pe care il vreti a fost depus la timp". La scurt timp, el a trimis o factura de 12.000 de euro pentru "servicii de consiliere".
 
In 20 martie 2011, Parlamentul European a anuntat deschiderea unei anchete privind acuzatiile de coruptie aduse de publicatia britanica "The Sunday Times" impotriva celor trei eurodeputati. Conservatorul austriac Ernst Strasser si fostul ministru sloven de Externe Zoran Thaler au demisionat, europarlamentarul roman refuzand sa paraseasca postul de la PE.
 
Adrian Severin si-a dat demisia insa din PSD. El a fost de asemenea exclus din grupul S&D, in care ocupa functia de vicepresedinte, dupa ce anterior anuntase intentia de a se retrage. Severin a ramas in continuare europarlamentar neafiliat, refuzand sa renunte la aceasta calitate, in pofida solicitarilor si criticilor primite.
 
In 23 iunie 2011, Parlamentul European a hotarat ridicarea imunitatii lui Adrian Severin si a incredintat presedintelui PE sarcina de a transmite imediat aceasta decizie autoritatilor competente si lui Severin.
 
In 2012, procurorii DNA au extins cercetarile in cazul europarlamentarului Adrian Severin, fiind acuzat, pe langa luare de mita si trafic de influenta, si de folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false, pentru a inlesni unor persoane apropiate obtinerea pe nedrept a sumei de 436.663 de euro din bugetul Parlamentului European.
 
Fostul ministru si eurodeputat austriac Ernst Strasser, judecat pentru acte de coruptie, a fost condamnat in 14 ianuarie la patru ani de inchisoare cu executare. Strasser a respins permanent toate capetele de acuzare pentru coruptie.

Europarlamentarul Adrian Severin a fost trimis in judecata de procurorii DNA, care il acuza de luare de mita si trafic de influenta, dupa ce ar fi acceptat sa primeasca 100.000 de euro pentru a depune amendamente in comisiile de specialitate ale PE, in sprijinul intereselor unor presupuse firme.


11 septembrie 2013 15:19
Modifică setările cookies