• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Expertii internationali au inceput distrugerea arsenalului chimic sirian

Expertii internationali au inceput distrugerea arsenalului chimic sirian

O echipa internationala a inceput, duminica, operatiunea de distrugere a arsenalului chimic sirian si a instalatiilor de productie, anunta surse din cadrul misiunii expertilor, citate de AFP, scrie Mediafax.

"Membrii misiunii comune, formata din specialisti ai Organizatiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) si ai Natiunilor Unite, au inceput verificarea si distrugerea arsenalului chimic sirian", conform unui comunicat oficial.
 
Expertii au misiunea neutralizarii unui arsenal chimic estimat la 1.000 de tone, inclusiv sute de tone de gaz-mustar si gaz sarin, in zeci de unitati militare intr-o tara afectata de doi ani si jumatate de razboi civil.
 
Specialistii internationali au misiunea de aplicare a Rezolutiei 2.118 a Consiliului de Securitate ONU, adoptata in baza acordului ruso-american pentru neutralizarea arsenalului chimic sirian.
 
Statele Unite au atribuit regimului sirian atacul cu arme chimice comis la Damasc pe 21 august si soldat cu aproximativ 1.400 de morti. Insa presedintele Bashar al-Assad sustine ca atacul a fost comis de insurgenti care ar fi adus armamentul neconventional din tari vecine. Siria se confrunta, incepand din martie 2011, cu revolte reprimate violent si un conflict militar intre fortele opozitiei si serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad. Bilantul violentelor este, potrivit estimarilor ONU, de peste 100.000 de morti.

6 octombrie 2013 16:54
Modifică setările cookies