• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Expozitie cu desene rare ale lui Da Vinci, la Venetia

Expozitie cu desene rare ale lui Da Vinci, la Venetia

Celebrul "Om Vitruvian" al lui Leonardo da Vinci, alaturi de alte 50 de desene ale maestrului vor face obiectul unei expozitii la Galleria dell'Academia din Venetia, care va fi vernisata joi, informeaza AFP.

Intitulata "Leonardo da Vinci: omul universal", expozitia aduna 52 de desene cu caracter stiintific si artistic, printre care se numara cel mai cunoscut dintre ele, "Omul Vitruvian", care prezinta proportiile anatomice ideale ale corpului uman si care nu a mai fost prezentat in public de 30 de ani.
 
Desenele provin din arhive ale muzeelor - Ashmolean Museum, British Museum si Luvru -, dar si din colectiile familiei regale britanice. Lucrarile au drept subiect chestiuni de botanica, mecanica, optica si chiar razboi. Expozitia le ofera vizitatorilor o imagine de ansamblu asupra operei lui Leonardo da Vinci (1452 - 1519), a explicat directorul galeriei, Annalisa Perissa Torriani. Aceasta a mentionat ca expozitia arata modul in care Leonardo da Vinci "isi ilustra gandurile, revenind mereu asupra schitelor, pentru a le imbunatati".
 
Expozitia va fi deschisa pana pe 1 decembrie.
 
Cunoscut atat datorita inventiilor sale, precum masina, submarinul, bicicleta, costumul de scafandru, scara rulanta, cricul, arcul, elicopterul, planorul, parasuta, tancul, tunul, catapulta si multe altele, precum si datorita studiilor de anatomie care au dus la descoperirea unor detalii fascinante despre simetria corpului uman, cel mai reprezentativ desen in acest sens fiind "Omul Vitruvian", Leonardo da Vinci este, fara indoiala, o personalitate inaintea vremurilor sale si un geniu universal. Modul de gandire si descoperirile sale continua sa uimeasca si in prezent, dupa mai bine de 500 de ani.

29 august 2013 14:14
Modifică setările cookies