• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Festivalul de la Cannes se incheie duminica, fara un castigator garantat al Palme d Or-ului

Festivalul de la Cannes se incheie duminica, fara un castigator garantat al Palme d'Or-ului

Festivalul de la Cannes se incheie duminica "in coada de peste" cu o serie de pretendenti la trofeul Palme d'Or, dupa o frenezie de 12 zile in care publicul de pe Croazeta a vazut celebritati, ploaie, premiere mondiale dar si furturi de bijuterii, scrie Reuters.

In total, 20 de filme incarcate de violenta, angoasa emotionala si sex sunt in competitie pentru cel mai mare trofeu al cinematografiei dupa Oscaruri- Palme d'Or. Favorite sunt cotate "La Vie d'Adele/ Blue is the Warmest Colour" de Abdellatif Kechiche, cu scene explicite de sex intre doua femei, filmul fratilor Joel si Ethan Coen, "Inside Llewyn Davis", care are drept personaj principal un cantaret de folk in cautarea celebritatii.
 
Pe "lista scurta" pentru un Palme d'Or mai sunt "La Grande Bellezza/ The Great Beauty" a italianului Paolo Sorrentino, o oda adusa Romei decadente si "Le Passe", o drama de familie semnata de iranianul Asghar Farhadi.
 
Printre juratii care au responsabilitatea alegerii marilor castigatori se numara Steven Spielberg (presedintele juriului), Nicole Kidman, Ang Lee si Cristian Mungiu.
 
In ceea ce priveste filmele din selectia oficiala, cea de-a 66-a editie a festivalului a debutat cu violentul film "Heli" din Mexic si cu "Tian Zhu Ding /A Touch of Sin" de Jia Zhangke, in timp ce sangerosul "Only God Forgives" al danezului Nicolas Winding Refn a impartit criticii in doua tabere- cei care l-au urat si cei care l-au iubit.
 
In timp ce cinefilii au savurat oferta de pe Croazeta, starurile au pozat pe covorul rosu iar cei 40.000 de profesionisti au stabilit contacte pentru viitoare proiecte.
 
Cu atatea vedete pe metru patrat, securitatea a fost pe masura, dar nu a fost destul de agila pentru a opri doua furturi de bijuterii care au inregistrat, in total, o paguba cat bugetul unui film hollywoodian. Un colier de diamante in valoare de 2,6 milioane de dolari a disparut la petrecerea organizata de casa de bijuterii elvetiana De Grisogono, iar pietre pretioase in valoare de 1,4 milioane de dolari apartinand filmei Chopard au fost furate dintr-un seif al unei camere de hotel.

26 mai 2013 12:51
Modifică setările cookies