• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Fostul premier portughez Jose Socrates, arestat preventiv pentru frauda fiscala, coruptie si spalare de bani

Fostul premier portughez Jose Socrates, arestat preventiv pentru frauda fiscala, coruptie si spalare de bani

Fostul premier portughez Jose Socrates, arestat vineri in aeroportul de la Lisabona, a fost plasat luni in arest preventiv, la capatul unui interogatoriu maraton, a anuntat justitia portugheza, relateaza AFP, potrivit Mediafax.

Socrates, in varsta de 57 de ani, este acuzat "de frauda fiscala, coruptie si spalare de bani", potrivit unei decizii a judecatorului de instructie.
 
Aceasta decizie este "profund nedreapta si nejustificata", a comentat avocatul sau Joao Araujo, care a anuntat ca intentioneaza sa faca recurs.
 
Arestarea fostului sef al Guvernului socialist, care a condus tara intre 2005 si 2011 si al carui nume a fost deja mentionat in mai multe scandaluri, a provocat o unda de soc in Portugalia, in contextul in care aceasta tara a fost deja zguduita, acum zece zile, de un caz de coruptie legat de atribuirea unor vize preferentiale investitorilor straini. Acest scandal a provocat demisia ministrului de Interne Miguel Macedo.
 
Jose Socrates a fost arestat vineri in aeroportul de la Lisabona. Trei apropiati ai lui Socrates au fost, de asemenea, arestati in cadrul anchetei de frauda fiscala, coruptie si spalare de bani, omul de afaceri Carlos Santos Silva, avocatul Gonçalo Trindade Ferreira si soferul fostului premier Joao Perna.
 
Ancheta a fost deschisa dupa un denunt facut de o banca la Departamentul central de investigatie si actiune penala (DCIAP), in cadrul legii privind prevenirea spalarii de bani, a precizat Parchetul.
 
Potrivit presei portugheze, alerta a fost data de Caixa geral de depositos. Anchetatorii au dubii in legatura cu sumele mari transferate in contul lui Socrates, care par incompatibile cu veniturile pe care le-a declarat la fisc.

25 noiembrie 2014 08:08
Modifică setările cookies