• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Fostul presedinte georgian Mihail Saakasvili, numit consilier al lui Petro Porosenko

Fostul presedinte georgian Mihail Saakasvili, numit consilier al lui Petro Porosenko

Fostul sef de stat georgian Mihail Saakasvili a fost numit de catre presedintele ucrainean Petro Porosenko la conducerea Consiliului consultativ international pentru reforme, organism care va urma sa elaboreze propuneri pentru implementarea de reforme in Ucraina, relateaza sambata Interfax Ucraina, potrivit Mediafax.

Petro Porosenko a semnat un decret privind infiintarea unui Consiliu consultativ care va fi format din experti straini si va fi insarcinat cu elaborarea de propuneri si recomandari pentru adoptarea si implementarea de reforme in Ucraina, potrivit unui comunicat publicat vineri seara pe site-ul Presedintiei ucrainene.
 
Mihail Saakasvili, care a fost presedinte al Georgiei in perioada 2004-2013, a fost numit la conducerea acestui organism, adauga comunicatul.
 
Ministerul georgian de Externe a reactionat imediat dupa acest anunt si l-a convocat pe ambasadorul Ucrainei in Georgia.
 
Eka Beselia, un lider al coalitiei Visul Georgian, aflata la putere in Georgia, a declarat ca decizia lui Porosenko de a-l numi pe Saakasvili in acest post a fost o "greseala", relateaza Itar Tass.
 
"Georgia a trebuit sa indure mai multe episoade tragice din cauza unor erori ale lui Mihail Saakasvili", a reactionat la randul sau duminica Bidzina Ivanisvili, fondatorul coalitiei Visul Georgian si fost premier al Georgiei, potrivit Itar Tass, care citeaza cotidianul Kviris Palutra.
 
Mihail Saakasvili, un avocat care a studiat in Statele Unite, a venit la putere in Georgia in urma "revolutiei trandafirilor", o mobilizare populara care a dus la indepartarea de la putere a fostului presedinte si ministru sovietic de Externe Eduard Sevarnadze si a conferit acestei tari din Caucaz o perspectiva prooccidentala, europeana si atlantica.
 
Dar popularitatea sa s-a erodat in timp, din cauza unor acuzatii de abatere de la normele democratice, dificultatilor economice si razboiului cu Rusia din 2008.
 
Coalitia Visul Georgian a fost formata in octombrie 2012 de miliardarul Bidzina Ivanisvili si a inlocuit la guvernare Miscarea Nationala Unita (MNU), condusa de fostul presedinte prooccidental Mihail Saakasvili, in prezent stabilit in Statele Unite si inculpat in Georgia pentru abuz de putere.

16 februarie 2015 08:12
Modifică setările cookies