• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Fotografii spectaculoase cu albia unui rau de pe Marte, realizate de o sonda spatiala europeana

Fotografii spectaculoase cu albia unui rau de pe Marte, realizate de o sonda spatiala europeana

O serie de fotografii spectaculoase care par sa prezinte albia secata a unui fost rau de mari dimensiuni care curgea in trecutul indepartat pe suprafata planetei Marte au fost realizate de sonda spatiala Mars Express, lansata de Agentia Spatiala Europeana (ESA), informeaza dailymail.co.uk, citat de Mediafax.

Sonda Mars Express a realizat aceste fotografii in regiunea Reull Vallis de pe Marte, care prezinta "o structura care seamana cu valea unui rau", au afirmat cercetatorii de la ESA.
 
Cu ajutorul datelor trimise de sonda europeana, oamenii de stiinta au recreat pe computer imaginea albiei fostului rau de pe Marte si au ajuns la concluzia ca aceasta avea dimensiuni impresionante: o latime de 6,5 kilometri, o lungime de peste 1.500 de kilometri si o adancime care ajungea in anumite locuri la 300 de metri.
 
Expertii considera ca aceste imagini prezinta o asemanare uluitoare cu regiunile de pe Terra care au fost afectate de glaciatiuni.
 
 
Potrivit expertilor in planetologie, astfel de structuri s-au format pe Marte odata cu alunecarea fragmentelor de scoarta si a ghetarilor, in timpul perioadei Amazoniene (care continua si in zilele noastre), cauzata de inaintarea fluxului glacial de-a lungul albiei fostului rau.
 
Structura in sine a albiei a fost formata la multa vreme dupa ce a fost sculptata initial de scurgerile de apa lichida din perioada Hesperiana, despre care se crede ca s-a incheiat in urma cu 1,8-3,5 miliarde de ani.

18 ianuarie 2013 16:38
comentarii (0)

Comentarii (0)


Modifică setările cookies