• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
François Hollande a deschis ceremoniile de sarbatorire a 70 de ani de la Debarcarea din Normandia

François Hollande a deschis ceremoniile de sarbatorire a 70 de ani de la Debarcarea din Normandia

Presedintele francez François Hollande a adus un "omagiu din partea Natiunii", vineri, celor 20.000 de victime civile, familiilor franceze "care s-au confruntat cu haosul si s-au aflat in bataia gloantelor" in timpul Bataliei pentru Normandia, in cadrul primei ceremonii care marcheaza 70 de ani de la Debarcarea aliata, relateaza AFP.

Aceasta este prima recunoastere ofciala a celor aproximativ 20.000 de persoane ucise in perioada 6 iunie-22 august 1944. Regiunea a fost eliberata definitiv de sub jugul nazist abia la 12 septembrie.
 
"Vreau, astazi, la aceasta a 70-a aniversare, ca omagiul Natiunii sa fie adresat tuturor, civili si militari (...). Vreau ca rolul normanzilor sa fie recunoscut", a declarat seful statului in discursul sustinut la Memorialul de la Caen.
 
"Dupa ce a inceput, imediat dupa miezul noptii, cu zarva si foc, aceasta zi (de 6 iunie) avea sa se incheie in sange si lacrimi, lacrimi de durere, lacrimi de bucurie, la capatul celor 24 de ore care au schimbat lumea si au marcat pentru totdeauna Normandia", a declarat Hollande. "Aceasta batalie a fost una dintre cele purtate de civili", a insistat el, aducand un omagiu "familiilor intregi care s-au confruntat cu haosul si s-au aflat in bataia gloantelor".

"Refugiatii s-au tarat in pesteri, in cariere, in galeriile minelor, in biserici si in monumente ca Abatia Saint-Étienne de la Caen. Solidaritatea se organiza. Iar cum cazarmile pompierilor erau distruse, bunavointa i-a aliat pentru stingerea incendiilor. Peste tot, barbati si femei de toate varstele si din toate paturile sociale infruntau moartea pentru a salva raniti, a indeparta moloz, a gazdui sinistrati", a spus Hollande.
 
Seful statului francez a sosit la Caen la bordul unui elicopter. Inainte sa pronunte discursul, el a depus o jerba de flori si s-a recules la Memorial, dupa care a stat de vorba cu civili martori ai Debarcarii si luptelor care au urmat.
 
François Hollande a inaugurat, de asemenea, un memorial dedicat suferintei si sacrificiului populatiei normande.
 
Mai marii lumii, intre care presedintii american Barack Obama si rus Vladimir Putin, dar si cancelarul german Angela Merkel, se aflau vineri pe plajele din Normandia, pentru a aduce un omagiu militarilor care au participat la Debarcare, in urma cu exact 70 de ani.
 
In fundalul acestei aniversari are loc o infruntare dura intre Rusia si Occident cu privire la situatia din Ucraina. Aproape 1.800 de veterani care au debarcat la Omaha si Utah Beach participa la aceste comemorari.

6 iunie 2014 10:32
Modifică setările cookies