• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Franța își salvează patrimoniul istoric printr-o loterie

Franța își salvează patrimoniul istoric printr-o loterie

Începând de luni, în Franţa au fost puse în vânzare bilete la o loterie inedită destinată mobilizării publicului pentru finanţarea lucrărilor de renovare a monumentelor istorice aflate în pericol, transmite AFP.

Anunţată la sfârşitul anului 2017 de ministrul francez al Culturii, Françoise Nyssen, acestă iniţiativă a fost detaliată la finele lunii mai de preşedintele Emmanuel Macron şi prezentatorul Stéphane Bern.
 
În total, au fost selecţionate 270 de monumente, iar prioritate la restaurare vor avea 18 monumente "emblematice" aflate în pericol.
 
Tragerea specială super loto denumită 'Misiune patrimoniu' va avea loc în data de 14 septembrie şi va avea un jackpot de 13 milioane de euro, echivalent ce cel care poate fi câştigat cu prilejul tragerii excepţionale de vineri 13 septembrie. Un bilet costă trei euro. Tot începând de luni sunt disponibile şi lozurile răzuibile 'Misiune patrimoniu' care permit un câştig de maxim 1,5 milioane de euro, o sumă inedită pentru acest tip de joc de noroc.
 
Compania Française des Jeux (FDJ). operatorul jocurilor la loterie ale Franţei, se aşteaptă de la această operaţiuni la câştiguri excepţionale de 15 până la 20 milioane de euro, care vor fi direcţionate spre un fond specific.
 
"Aceste 15 milioane de euro sunt o picătură de apă", a subliniat prezentatorul Stéphane Bern cu prilejul prezentării operaţiunii, în condiţiile în care 5% din monumentele istorice clasate în Franţa, adică aproximativ 2.000 de monumente sunt considerate în pericol. Însă "vor da francezilor sentimentul că patrimoniul aparţine fiecăruia dinte ei, iar acesta îi va face să se mobilizeze", a adăugat Stéphane Bern.
 
Printre clădirile de patrimoniu care sunt vizate de această loterie se numără casa scriitorului Pierre Loti de la Rochefort (sud-vest-ul Franţei), ale cărui porţi sunt închise de cinci ani în aşteptarea lucrărilor de renovare, fostul fort militar Fort-Cigogne din arhipelagul Glénan (vest-ul Franţei) sau casa poetului Aimé Césaire de la Fort-de-France (Martinica).

3 septembrie 2018 15:32
Modifică setările cookies