• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Gena grasimii , descoperita recent de cercetatori, ar putea duce la crearea unui tratament impotriva obezitatii

"Gena grasimii", descoperita recent de cercetatori, ar putea duce la crearea unui tratament impotriva obezitatii

"Gena grasimii", identificata recent de o echipa de cercetatori din Canada si Statele Unite ale Americii, ar putea duce la crearea unui tratament impotriva obezitatii, informeaza dailymail.co.uk, preluat de Mediafax.

Gena respectiva, care codifica proteina IRX3, controleaza metabolismul si consumul de energie, iar cercetatorii au descoperit ca soarecii care au un deficit de 30% din aceasta proteina sunt de obicei mai slabi decat ceilalti.
 
Cercetatorii au descoperit ca soarecii care aveau un deficit din aceasta proteina cantareau mai putin in ciuda faptului ca mancau la fel si faceau la fel de multa miscare ca ceilalti soareci de laborator.
 
Cand au primit o dieta bogata in grasimi, soarecii cu deficit de IRX3 si-au pastrat greutatea si nivelul normal de grasimi, spre deosebire de ceilalti soareci, care aproape si-au dublat greutatea.
 
De asemenea, celulele grase ale soarecilor cu deficit de IRX3 erau mai mici, cercetatorii observand ca acestia aveau un nivel mai crescut de celule grase brune, care ard celulele grase albe ce formeaza tesutul adipos.
 
Cercetatorii au constatat ca "gena grasimii" interactioneaza cu alta gena, cunoscuta drept FTO, ce favorizeaza luarea in greutate - iar persoanele care au variante ale genei FTO produc mai multe proteine IRX3 si au un risc mai mare de obezitate.
 
Cercetatorii au demonstrat ca asocierea dintre IRX3 si FTO apare in cazul oamenilor, al soarecilor si al pestilor-zebra - ceea ce sugereaza o legatura evolutionista intre mai multe specii, care s-a format in urma cu mii de ani.
 
Studiul, publicat in editia online a revistei Nature, demonstreaza ca variantele genei FTO regleaza aparitia obezitatii prin legatura sa cu gena IRX3, identificata drept "gena grasimii".

13 martie 2014 16:29
Modifică setările cookies