• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Germania are pentru prima data deputati de culoare. Iar Bernd Fabritius e primul sas din Transilvania ales in Bundestag

Germania are pentru prima data deputati de culoare. Iar Bernd Fabritius e primul sas din Transilvania ales in Bundestag

Bundestagul are prima data deputati de culoare - germanul de origine senegaleza Karamba Diaby, ales pe lista social-democratilor (SPD) si actorul german de origine senegaleza Charles M. Huber, membru al CDU, partidul cancelarului Angela Merkel, informeaza AFP.

Karamba Diaby, in varsta de 51 de ani, a fost ales in circumscriptia Halle (est), iar Huber, in varsta de 56 de ani, la Darmstadt (sud-vest).

"Domnul Diaby este foarte multumit", a declarat purtatorul sau de cuvant, Marcus Schlegelmilch.

Nascut pe 27 noiembrie 1961 la Dakar, Diaby a venit in 1985 in fosta Republica Democrata Germana cu o bursa de studiu in domeniul chimiei. 

"Multumesc pentru increderea acordata", a scris Charles Huber pe pagina sa de Facebook. Nascut pe 3 decembrie 1956 la Munchen, Charles M. Huber este fiul unui diplomat senegalez.

O alta noutate este ca Bernd Fabritius, nascut in judetul Sibiu, este primul cetatean german originar din Romania care accede in Bundestag, in urma alegerilor generale din Germania, relateaza Süddeutsche Zeitung.  Bernd Fabritius (48 de ani), presedintele Asociatiei Sasilor Transilvaneni din Germania, a candidat pe listele Uniunii Crestin-Sociale (CSU), aliatii din landul Bavaria ai cancelarului Angela Merkel, si a obtinut, in mod surprinzator, un loc in Bundestag. Politicianul de dreapta a candidat, fara succes, si la precedentele alegeri, din 2009. 

Fabritius s-a nascut la Agnita, in judetul Sibiu, in 1965, si a emigrat in Germania in 1985.  A studiat drept si politologie la München. Este profesor asociat la Universitatea Lucian Blaga si la Universitatea Romano-Germana, ambele din Sibiu.  In urma victoriei de la alegerile de duminica, Bernd Fabritius va reprezenta in Legislativul de la Berlin interesele a aproximativ 40.000 de sasi care au plecat din Transilvania, in timpul regimului comunist, dar si dupa Revolutia din 1989.


23 septembrie 2013 15:34
Modifică setările cookies