• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Germania vrea să retragă cetățenia luptătorilor teroriști

Germania vrea să retragă cetățenia luptătorilor teroriști

Guvernul de coaliţie din Germaniei a ajuns la un acord privind retragerea cetăţeniei germane în cazul combatanţilor terorişti, deşi măsura nu se va aplica pentru orice luptător german din Statul Islamic deţinut în prezent în Siria, relatează luni dpa.

Luptătorii ar trebui să aibă o a doua cetăţenie, să aibă vârsta peste 18 ani şi legea nu se va aplica retroactiv, potrivit unor informaţii furnizate duminică seara de ziarul Sueddeutsche Zeitung şi de canalele de televiziune WDR şi NDR.
 
Acordul a fost convenit între ministrul de interne Horst Seehofer, al creştin-democraţilor (CDU) cancelarului Angela Merkel, şi ministrul Justiţiei Katarina Barley, din partea social-democraţilor (SPD).
 
Cele două părţi s-au pronunţat asupra măsurii în cadrul acordului de guvernare la începutul anului trecut, dar planul nu a fost promovat în lege, CDU acuzând-o pe Katarina Barley că amână în mod intenţionat adoptarea acestei măsuri.
 
Problema luptătorilor străini ai organizaţiei jihadiste Statul Islamic a provocat tensiuni în ultimele săptămâni după ce preşedintele american Donald Trump a cerut ca peste 800 de luptători străini capturaţi în Siria să revină în ţările lor din Europa.
 
Forţele democrate siriene (FDS), conduse de kurzi, care luptă pentru a alunga Statul Islamic din ultimul bastion al SI, au salutat cererea preşedintelui american, argumentând că luptătorii deţinuţi sunt o povară pe care nu o pot suporta singuri.
 
Dar guvernele europene evită să dea un răspuns, temându-se că vor fi dificil de judecat în instanţele europene crimele comise de combatanţi ai Statului Islamic şi că aceştia ar putea rămâne în libertate.

4 martie 2019 10:04
comentarii (0)
Modifică setările cookies