• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Giulgiul din Torino, expus digital la televiziunea Rai Uno si pe internet

Giulgiul din Torino, expus digital la televiziunea Rai Uno si pe internet

Giulgiul din Torino care, potrivit religiei catolice, ar fi acoperit trupul crucificat al lui Iisus, comunica "o pace mare", afirma papa Francisc intr-un mesaj video inregistrat cu ocazia prezentarii exceptionale a acestui giulgiu pe postul de televiziune Rai Uno si pe internet, sambata dupa-amiaza.

Prezentarea giulgiului, care a durat aproximativ 30 de minute, a fost transmisa la televiziune pentru a doua oara in istorie, informeaza AFP. Prima prezentare la televiziune a giulgiului a avut loc in urma cu aproape 40 de ani, pe 23 noiembrie 1973.
 
Aceasta prezentare digitala a avut loc sambata, incepand de la ora 16.10 GMT, in cadrul unei ceremonii de o ora si jumatate ce a avut loc in catedrala din Torino, celebrata de arhiepiscopul Cesare Nosiglia, presarata cu lecturi din texte religioase, cantece la orga si momente de muzica gospel.
 
In 2010, expunerea lui in public, timp de mai multe saptamani, in catedrala din Torino a atras peste 2 milioane de persoane, inclusiv pe fostul papa Benedict al XVI-lea, care a spus ca giulgiul este "o icoana extraordinara" care corespunde "total" descrierii mortii lui Iisus din Evanghelie.
 
Noua prezentare digitala a giulgiului a insemnat deja un mare succes si in calitate de aplicatie online, ce a adunat deja 15.000 de descarcari pe internet de cand a fost lansata de grupul Apple, vineri.
 
Giulgiul din Torino, o panza din in ce are dimensiunile de 4,36 metri x 1,1 metri, pe care, potrivit traditiei catolice, s-ar fi imprimat forma trupului lui Iisus crucificat si mai ales trasaturile acestuia, a fost descoperit la mijlocul secolului al XIV-lea in catedrala Notre-Dame din Lirey, o localitate aflata in apropiere de orasul francez Troyes.
 
Giulgiul face obiectul unei dispute intre oamenii de stiinta care cred in autenticitatea acestuia si cei care se indoiesc de ea. Familia regala din Savoia a intrat in posesia giulgiului in anul 1453, oferindu-l in cele din urma Vaticanului in 1983.

31 martie 2013 15:34
Modifică setările cookies