• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Google il sarbatoreste pe psihiatrul si psihanalistul Hermann Rorschach si invita utilizatorii sa faca un test psihologic

Google il sarbatoreste pe psihiatrul si psihanalistul Hermann Rorschach si invita utilizatorii sa faca un test psihologic

Google si-a modificat, vineri, logoul pentru a-l sarbatori pe Hermann Rorschach, la implinirea a 129 de ani de la nasterea psihiatrului si psihanalistului elvetian, celebru pentru inventarea testului Rorschach.

Noul logo al Google este unul interactiv, utilizatorii fiind invitati sa spuna ce vad intr-un test Rorschach si sa posteze raspunsurile lor pe platformele de socializare Google Plus, Facebook si Twitter.
 
Testul Rorschach, cunoscut si sub denumirea de "psihodiagnostic", reprezinta o interpretare libera a unei imagini asimetrice, fiind folosit pentru alcatuirea profilului personalitatii pacientului. Testul a fost descris de psihiatrul si psihanalistul Hermann Rorschach in 1921 si se afla la baza psihologiei proiective.
 
In mod concret, persoana supusa la acest test trebuie sa interpreteze ce vede in urmele lasate de o pata de cerneala pe o foaie de hartie, dupa ce respectiva foaie a fost indoita si readusa la forma initiala.
 
Hermann Rorschach s-a nascut pe 8 noiembrie 1884, la Zurich. Pe cand era copil i se spunea "Klecks" (pata de cerneala, n.r.), datorita pasiunii sale pentru arta de a transforma urmele lasate de petele de cerneala pe hartie in imagini recognoscibile. Pasiunea lui din copilarie a fost cea care l-a ajutat mai tarziu in dezvoltarea profesiei sale.
 
Hermann Rorschach a fost preocupat de interesul starnit in jurul miscarii psihanalitice - care era condusa de personalitati precum Sigmund Freud -, care ii amintea de incantarea pe care o resimteau colegii sai de clasa cand gaseau foile cu imagini rezultate din pete de cerneala.
 
Acest lucru l-a facut pe Rorschach sa se intrebe de ce unii oameni vad lucruri diferite in aceleasi "opere de arta" rezultate din pete de cerneala. Astfel, el a inceput sa arate aceste imagini copiilor si sa analizeze diferitele lor raspunsuri.
 
Dupa mai multi ani de aplicare a acestor teste, pe vremea in care lucra ca director adjunct la spitalul psihiatric din Herisau, Hermann Rorschach a scris "Psychodiagnostik", o carte in care a descris modul in care aceste teste pot fi folosite efectiv in psihanalizarea pacientilor.
 
Rorschach a murit pe 1 aprilie 1922, la varsta de 37 de ani - la mai putin un an dupa ce a scris aceasta lucrare inovatoare -, ca urmare a unei peritonite apendiculare.
 
Google isi schimba logoul ocazional, pentru a serba un anumit eveniment major sau o personalitate care a schimbat lumea.

8 noiembrie 2013 09:47
Modifică setările cookies