• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Greva generala la metrou si RATB, amanata pe 14 octombrie

Greva generala la metrou si RATB, amanata pe 14 octombrie

Greva generala la metrou si RATB anuntata pentru 30 septembrie a fost amanata pe 14 octombrie, pentru a putea continua negocierile cu echipa guvernamentala, a anuntat, joi, presedintele Unitatii Sindicatului Liber Metrou (USLM).

"Ca urmare a negocierilor incepute pe data de 18 septembrie, intre reprezentantii Federatiei din Trasporturi, Transloc si Servicii Publice «ATU - Romania» si echipa guvernamentala, dar in primul rand din respect pentru cei peste 700.000 de calatori care folosesc zi de zi metroul bucurestean, greva propriu-zisa de la metrou anuntata pentru data de 30 septembrie 2013 se va amana pana pe data de 14 octombrie 2013. In acest timp negocierile vor continua si speram ca se vor gasi si solutii", a spus Ion Radoi, citat intr-un comunicat de presa, preluat de Mediafax.
 
Liderul sindical a precizat ca si greva de solidaritate de la RATB a fost amanata tot pana in 14 octombrie.
 
Sindicalistii Metrorex l-au abordat pe premierul Victor Ponta, miercuri, pe santierul Magistralei 5, si i-au solicitat sa ii primeasca la Guvern pentru a discuta despre indexarea salariilor, spunandu-i ca nu dispune de toate datele si ca ii vor prezenta ei situatia corecta.
 
Ponta a aratat ca declansarea grevei la metrou nu ar fi un gest corect si de bun-simt, in conditiile in care Metrorex beneficiaza de subventii de la buget, respectiv din incasarile stranse de la toti romanii, nu doar de la bucuresteni. Premierul a precizat ca ministrul Transporturilor si ministrul delegat pentru Buget vor continua dialogul cu sindicatele.
 
Ministrul Transporturilor, Ramona Manescu, declara, in 20 septembrie, ca a avut o discutie cu reprezentantii Metrorex pe subiectul protestului organizat in Capitala si a estimat ca se va stinge conflictul in urma negocierilor purtate cu Ministerul de Finante. Manescu a precizat ca in situatia in care protestul de la metrou va avea loc, se vor gandi "masuri alternative" de deplasare pentru bucuresteni pentru perioada intreruperii circulatiei cu metroul.
 
Sindicalistii anuntau in 4 septembrie ca daca revendicarile lor nu vor fi rezolvate, in 30 septembrie vor opri lucru pe termen nelimitat, atat la metrou, cat si la RATB. Acestia cer modificarea legislatiei sociale in vigoare si reclama imposibilitatea negocierii contractelor colective de munca, fondul de salarii fiind blocat la nivelul anului 2008.
 
In 17 septembrie, angajatii de la metrou au fost in greva de avertisment, activitatea fiind oprita intre orele 04.00 si 06.00.
La o zi dupa greva de avertisment de la metrou, peste 3.000 de sindicalisti au participat la un miting la sediul Guvernului si la un mars pana in Piata Constitutiei.
 
Guvernul va relua dialogul cu sindicalistii de la Metrorex si va incerca sa rezolve acele revendicari care pot fi acceptate, dar nu va mai fi de acord ca toate afacerile metroului sa fie intermediate de firma sindicatului, spunea atunci premierul Victor Ponta.

26 septembrie 2013 13:49
Modifică setările cookies