• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Guvernul sloven, indepartat de la putere printr-o motiune de cenzura

Guvernul sloven, indepartat de la putere printr-o motiune de cenzura

Guvernul conservator al premierului sloven Janez Jansa, un politician acuzat de coruptie, s-a prabusit joi in Parlament in urma adoptarii unei motiuni de cenzura a opozitiei de centru-stanga, relateaza AFP.

Motiunea de cenzura a fost adoptata cu 55 de voturi exprimate de 89 dintre cei 90 de deputati prezenti, 33 votand impotriva iar unul abtinandu-se.
 
Astfel, Alenka Bratusek, in varsta de 42 de ani, este insarcinata, in numele partidului Slovenia Pozitiva (centru-stanga), sa formeze un nou Guvern si ar putea deveni prima femeie premier din Slovenia. Imediat dupa desemnare, ea a fost felicitata de Janez Jansa, in varsta de 54 de ani.
 
Alenka Bratusek are ca termen-limita data de 14 martie sa prezinte un Guvern membrilor Parlamentului si sa fie investita in functie. In cazul in care va esua, se deschide calea unor alegeri legislative anticipate, in urma alegerilor anticipate care au avut loc loc in decembrie 2011.
 
Doua dintre partidele care au parasit coalitia guvernamentala a lui Janez Jansa, Lista cetateneasca (DL, centru-dreapta) si Partidul Pensionarilor (DeSUS), au votat motiunea de cenzura si au sustinut-o pe Alenka Bratusek.
 
Aceasta schimbare de culoare politica are loc in contextul in care acest fost elev model din randul fostelor tari comuniste ce au aderat la Uniunea Europeana (UE) se confrunta cu cea mai grava criza politica, economica si sociala de la proclamarea independentei sale, in 1991, dupa prabusirea fostei Iugoslavii comuniste.
 
Janez Jansa, care a pierdut sustinerea a trei dintre cele cinci partide ce formau coalitia guvernamentala, nu mai putea sa exercite puterea in mod real.

28 februarie 2013 11:25
Modifică setările cookies