• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Hackerul Guccifer , suspectat ca a spart conturile de e-mail ale mai multor persoane publice, prins la Arad

Hackerul "Guccifer", suspectat ca a spart conturile de e-mail ale mai multor persoane publice, prins la Arad

Hackerul "Guccifer" a fost prins miercuri, de procurorii DIICOT, in urma unei perchezitii in judetul Arad, acesta fiind suspectat ca a spart conturile de email ale unor persoane publice, printre care si pe cel al directorului SRI George Maior.

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism - Structura Centrala (DIICOT) , impreuna cu ofiteri de politie judiciara de la Directia de Combatere a Criminalitatii Organizate, au perchezitionat, miercuri, locuinta lui Marcel Lazar Lehel, din judetul Arad, scrie Mediafax.
 
Hackerul "Guccifer" a transferat neautorizat in propriul sistem informatic datele informatice aflate in conturile de e-mail compromise. Barbatul a fost condamnat definitiv pentru fapte similare, fiind in stare de recidiva postcondamnatorie, potrivit sursei citate.
 
Anchetatorii romani au cooperat in aceasta cauza cu autoritati din Statele Unite ale Americii. Suportul de specialitate a fost asigurat de catre Serviciul Roman de Informatii si Directia Operatiuni Speciale.

Marcel Lazar Lehel, care folosea pseudonimele "Guccifer" si "Micul fum", ar fi accesat conturile de e-mail si de Facebook ale unor persoane publice, printre care directorul SRI George Maior, Colin Powell, membri ai familiilor Bush si Rockefeller si oficiali ai administratiei Obama.
 
In 8 februarie 2012, hackerul "Micul fum" a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu suspendarea executarii pedepsei, de catre Judecatoria Sectorului 3 Bucuresti. Marcel Lazar Lehel ar fi accesat ilegal conturile de e-mail si pe cele de pe platforma de socializare facebook apartinand unor angajati ai unui trust media si unor persoane publice, iar ulterior a facut publice discutii private si fotografii ale acestora.
 
In 19 august 2011, Marcel Lazar Lehel, in varsta de 40 de ani, a fost retinut, pentru comiterea a 25 de infractiuni de acces fara drept la sisteme informatice, 25 de infractiuni de modificare fara drept si restrictionarea accesului la date informatice, 25 de infractiuni de transfer neautorizat de date dintr-un sistem informatic si 15 infractiuni de violarea secretului corespondentei.
 
Barbatul este acuzat ca, in perioada octombrie 2010 - iulie 2011, a accesat fara drept, prin incalcarea masurilor de securitate, conturile de e-mail si conturile aferente platformei de socializare Facebook, apartinand lui Dragos Mostenescu, Corina Caragea, Laura Cosoi, Roxana Ivanescu, Rona Hartner, Iliviu Lesu, Daniela Aciu, Irina Reisler Capitanu, Violeta Babliuc, Monica Barbu, Lenuta Aciu, Simona Radulescu, Denisa Barboni, Bianca Dragusanu, Cristian Pulhac, Ada Milea, Organizatia de Tineret APDL, potrivit anchetatorilor.
 
Ca mod de operare, Lazar Lehel ar fi restrictionat accesul utilizatorilor de drept la sistemele informatice si a copiat in mod neautorizat informatiile, fotografiile si corespondenta privata stocate in cadrul conturilor partilor vatamate, au stabilit procurorii DIICOT.
 
Ulterior, el a divulgat continutul corespondentei catre public, prin intermediul retelei de socializare, postand pe conturile personale create special in acest scop - "Micul fum" si "Thevem Theven" informatii si date confidentiale, respectiv fotografii, mesaje electronice si alte discutii private purtate de catre partile vatamate pe conturile de socializare si aplicatiile de chat.
 
Printre cei afectati de actiunile lui "Guccifer" se afla si actorul american Steve Martin, John Dean, fost consilier al presedintelui Richard Nixon, actrita Mariel Hemingway, trei membri ai Camerei Lorzilor din Marea Britanie, Laura Manning Johnson, fost analist CIA, George Roche, fost secretar al Fortelor Aeriene, si presedintele MetLife (companie de asigurari).
 
Conform unora dintre persoanele afectate, conturile au fost sparte de pe adrese IP din Grecia si Rusia, scria Thesmokinggun.com. Hackerul "Guccifer" a revendicat, in februarie 2013, piratarea unor conturi de e-mail apartinand unor membri ai familiei Bush, divulgand corespondenta de natura personala.
 
In august 2013, "Guccifer" a postat pe pagina sa de Facebook un link catre o corespondenta prin e-mail intre fostul secretar american de Stat Colin Powell si europarlamentarul PSD Corina Cretu.

22 ianuarie 2014 08:45
Modifică setările cookies