• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Hassan Rohani castiga alegerile prezidentiale din Iran, succedandu-i lui Mahmoud Ahmadinejad

Hassan Rohani castiga alegerile prezidentiale din Iran, succedandu-i lui Mahmoud Ahmadinejad

Moderatul Hassan Rohani a castigat alegerile prezidentiale din Iran, punand capat celor opt ani de putere executiva conservatoare, a anuntat sambata ministrul iranian de Interne, citat de AFP.

Rohani, sustinut de taberele moderata si reformatoare, a obtinut 50,68 la suta din voturi in primul tur de scrutin, disputat vineri, in fata a cinci candidati conservatori, a precizat ministrul, citand rezultatele definitive.
 
El ii succeda lui Mahmoud Ahmadinejad, a carui realegere contestata in 2009 a dat nastere unor manifestatii masive reprimate violent.
 
Rohani a promis mai multa flexibilitate in dialogul cu Occidentul, dar victoria sa nu va marca totusi o ruptura in politica Republicii Islamice, dosarele strategice precum cel nuclear sau relatiile internationale fiind sub autoritatea directa a Ghidului Suprem, Ali Khamenei.
 
Pe plan diplomatic, Marea Britanie i-a cerut lui Rohani "sa puna Iranul pe un nou drum", in special "sa se ocupe de ingrijorarile comunitatii internationale cu privire la programul nuclear", in timp ce Franta s-a declarat "pregatita sa colaboreze" cu el, pe acest dosar dar si in privinta "angajamentelor Iranului in Siria".
 
Rohani a "obtinut 18,6 milioane de voturi dintr-un total de 36,7 milioane de sufragii exprimate", a declarat ministrul iranian de Interne, Mostafa Mohammad Najar, la televiziunea de stat.
 
El a adaugat ca "participarea a atins 72,7 la suta" din cei 50,5 milioane de alegatori chemati la urne, fata de 85 la suta in 2009.

16 iunie 2013 10:03
Modifică setările cookies