• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
IATA: Misterul zborului MH370 arata ca e nevoie de o mai buna supraveghere a avioanelor. Nu se poate ca un alt aparat sa dispara, pur si simplu

IATA: Misterul zborului MH370 arata ca e nevoie de o mai buna supraveghere a avioanelor. "Nu se poate ca un alt aparat sa dispara, pur si simplu"

Cazul zborului MH370, disparut in mare, ilustreaza necesitatea ameliorarii supravegherii avioanelor in timpul zborurilor, a anuntat marti Asociatia Internationala pentru Transport Aerian (IATA), adaugand ca nu se mai poate permite ca "un alt aparat sa dispara, pur si simplu", noteaza AFP.

"Intr-o lume in care fiecare miscare a noastra pare a fi urmarita, este dificil de crezut ca un aparat poate sa dispara pur si simplu, iar datele despre zbor si inregistrarile vocale din cabina pilotilor sa fie atat de greu de recuperat", a adaugat el.
 
Tyler s-a exprimat in cursul unei conferinte IATA, la Kuala Lumpur, unde autoritatile continua sa ancheteze asupra cauzelor disparitiei zborului MH370 al companiei Malaysia Airlines, la 8 martie.
 
Un avion Boeing 777 a disparut de pe ecranele radarelor in timp ce se indrepta de la Kuala Lumpur catre Beijing cu 239 de persoane la bord. Autoritatile malaeziene considera ca zborul a fost deturnat in mod deliberat de catre unul dintre pasageri. Potrivit autoritatilor locale, avionul a fost detectat ultima data de un satelit in apele Oceanului Indian.
 
Experti in aviatie apreciaza ca misterul care planeaza asupra zborului MH370 ar putea duce la o transformare profunda a domeniului, in special la ameliorarea supravegherii aparatelor, chiar in cazurile disparitiei lor de pe radarele civile si dezactivarii sistemelor de semnalizare.
 
Malaezia afirma ca sistemul de comunicare ACARS (Aircraft Communication Addressing and Reporting System), care permite schimbul de informatii intre aparatul de zbor si centrul operational al unei companii aeriene, a fost intrerupt in momentul in care avionul a disparut de pe ecranele radarelor.
 
Tony Tyler a mai amintit ca guvernele trebuie sa utilizeze mai eficient anumite surse de informare, precum baza date a Interpolului, care contine pasapoartele pierdute si furate. Doi pasageri ai zborului disparut calatoreau cu pasapoarte furate, ceea ce a alimentat un timp temeri privind o actiune terorista. Interpolul a anuntat ca cei doi pasageri iranieni erau doar simpli imigranti ilegali.
 
Malaezia a fost nevoita sa se confrunte cu un val de critici dupa ce s-a adeverit ca pasapoartele pasagerilor nu au fost comparate cu baza de date a Interpolului inainte de imbarcare. Autoritatile malaeziene au raspuns ca astfel de verificari dureaza prea mult timp si ar cauza intarzieri in aeroporturi.
 
Cautarile in Oceanul Indian continua, autoritatile sperand sa intre in posesia cutiei negre a avionului, care contine datele inregistrate pe parcursul zborului si ar permite stabilirea cauzelor accidentului.

2 aprilie 2014 07:50
Modifică setările cookies