• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Identitatea artistului urban Banksy ar fi fost dezvaluita din greseala. Vedeta care se ascunde sub acest pseudonim

Identitatea artistului urban Banksy ar fi fost dezvaluita din greseala. Vedeta care se ascunde sub acest pseudonim

DJ-ul britanic Goldie ar fi dezvaluit din greseala in cursul unui interviu identitatea lui Banksy, cel mai faimos artist grafitti din lume.

In timpul unui podcast, Goldie, care el insusi este un cunoscut artist de grafitti, a vorbit despre faima lui Banksy, afirmand ca “daca pui un abtibild pe un tricou si scrii pe el Banksy, se vinde imediat”. A continuat apoi spunand “nu vreau sa par lipsit de respect fata de Robert, e un artist stralucit, a dat peste cap lumea artei”.

Scaparea lui Goldie pare sa confirme speculatiile potrivit carora Banksy nu e altcineva decat Robert del Naja, membru al celebrei trupe Massive Attack.
 
Del Naja (foto jos), care face parte din Massive Attack inca de la formarea trupei in 1983 si este vocalist si clapar, e cunoscut si ca artist in grafitti, fiind un adevarat pionier al genului in Marea Britanie – cu toate ca sufera de discromatopsie. A avut, sub propriul nume, mai multe expozitii la galerii din Londra si in numeroase randuri s-a sugerat ca ar fi Banksy.
 
Robert del Naja
 
Banksy, a carui identitate nu a fost dezvaluita niciodata, a fost asociat in multe acte artistice cu Massive Attack. Recent, trupa trip-hop a asigurat muzica pentru hotelul deschis de el in palestina, Robert del Naja fiind chiar primul artist din lista. La randul sau, Banksy a spus ca a fost inspirat de 3D, numele artistic al lui del Naja.
 
Anul trecut, cercetatorii de la Universitatea Queen Mary din Londra afirmau ca ca au reusit sa descopere identitatea lui Banksy, cu ajutorul unui sistem clasic de realizare a profilelor psihologice, utilizat de obicei de politie pentru identificarea si capturarea criminalilor in serie. Ei sustineau insa ca in spatele pseudonimului s-ar ascunde un anumit Robin Gunningham.
 
Stabilit in Londra, Banksy detine un portofoliu extins, care include picturi murale realizate in diverse parti ale lumii, cu implicatii politice. De la coruptie si politica la razboi si revolutie, Banksy aplica lucrarilor sale ironie si umor.
 
Cariera misterioasa a lui Banksy, care se intinde pe doua decenii, isi poate pierde intriga, daca artistul ori grupul de artisti din spatele numelui ar fi dezvaluit. pe parcursul anilor, personajul a fost extrem de atent in a ramane anonim.
 
Goldie si Del Naja au colaborat din punct de vedere artistic in anii 1980, inainte ca Del Naja sa formeze Massive Attack. Grupul muzical a castigat numeroase premii si doua aparitii in topul Rolling Stone al celor 500 cele mai bune albume din toate timpurile.
 
Anul trecut, un jurnalist de investigatii a demonstrat faptul ca multe dintre lucrarile artistului Banksy au aparut in locuri si zile care se potriveau programului turneului Massive Attack. In trecut, Del Naja a negat legatura cu Banksy.

23 iunie 2017 10:51
Modifică setările cookies