• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Impozitarea cu 75% a marilor averi, invalidata de Consiliul Constitutional francez

Impozitarea cu 75% a marilor averi, invalidata de Consiliul Constitutional francez

Consiliul Constitutional (CC) a invalidat sambata impozitarea cu 75% a veniturilor de peste un milion de euro, considerata o masura reprezentativa a bugetului Frantei pentru 2013, adoptata de catre majoritatea de stanga, potrivit unui comunicat difuzat de institutie, relateaza AFP, transmite Mediafax.

"Inteleptii", garanti ai constitutionalitatii legilor, stabilesc ca aceasta noua treapta de impozitare incalca "principiul egalitatii in fata impozitarii publice". Ea vizeaza "veniturile fiecarei persoane fizice", in timp ce impozitul pe venit este colectat "la nivelul gospodariei", subliniaza magistratii. 

Ei au refuzat totodata modalitatile de calculare a plafonului impozitului pe avere (ISF), in special integrarea veniturilor sau beneficiilor capitalizate "pe care contribuabilul nu le-a realizat". 

Taxa exceptionala de 75% urma sa fie aplicata pentru o perioada de doi ani transei de venituri din activitati mai mari de un milion de euro pe an si pe contribuabil. Mai degraba simbolica decat eficienta, ea urma sa fie aplicata unui numar de aproximativ 1.500 de persoane, care urmau sa achite in medie suma de 140.000 de euro cu acest titlu. 

Inalta institutie a fost sesizata de catre UMP (dreapta), principalul partid de opozitie, care ataca virulent o "ciomageala fiscala" practicata de catre echipa aflata la putere in timpul presedintiei lui François Hollande.  Decizia Consiliului Constitutional intervine in contextul in care polemica asupra "exilului fiscal" al actorului Gérard Depardieu, plecat sa se instaleze in Belgia, este inca proaspata. 

Consiliul Constitutional a validat, in schimb, creditul de impozit in suma de 20 de miliarde a intreprinderilor, prevazut in bugetul rectificativ pentru 2012, o masura reprezentativa a "pactului pentru competitivitate" propus de Guvernul socialist condus de Jean-Marc Ayrault si adoptat de Parlament. 

Creditul de impozit, adoptat in prima lectura de catre deputati dar respins de catre senatori, urmeaza sa fie reintrodus intr-o noua lectura in Adunarea Nationala.  Intreprinderile ar urma sa primeasca, astfel, primele cecuri de la Trezoreria publica corespunzand acestui credit de impozit in 2014, pentru 2013, dar ele pot sa tina cont de el inca de la inceputul lui 2013 in cadrul bugetelor lor. 

Masura va fi finantata printr-o crestere de TVA, cu trei niveluri, si anume cinci, 10 si 20% (6,4 miliarde de euro in 2014), prin economii la cheltuieli publice in valoare de 10 miliarde de euro si masuri de fiscalitate ecologica.


31 decembrie 2012 10:05
Modifică setările cookies