• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
In Rusia, un deputat cere sa fie ascuns sexul statuii lui Apollo pe bancnota de 100 de ruble

In Rusia, un deputat cere sa fie ascuns sexul statuii lui Apollo pe bancnota de 100 de ruble 

Un deputat ultranationalist rus si-a exprimat indignarea fata de faptul ca sexul unei statui a lui Apollo este vizibil pe bancnota de 100 de ruble, care reproduce acest simbol al Teatrului Bolsoi de la Moscova, si cere "modificarea" bancnotei, invocand apararea copiilor de pornografie, relateaza AFP. 

"Un muzeu este un muzeu, dar (sa pui) zei nud pe bancnote nu are niciun sens. Nu au ce sa caute acolo", a declarat  deputatul Roman Hudiakov din cadrul formatiunii LDPR, conduse de catre ultranationalistul Vladimir Jirinovski. 

Deputatul a scris Bancii centrale si a cerut ca bancnota de 100 de ruble (2,13 euro) sa fie modificata.

Statuia zeului grec care patroneaza Artele, instalata pe frontonul celebrului teatru moscovit, il prezinta pe un car cu patru cai. Dupa recenta restaurare a teatrului, sexul statuii lui Apollo, opera sculptorului Piotr Clodt de la Sankt Petersburg, a fost acoperit cu o foaie de vita-de-vie. Insa bancnota reproduce imaginea originala. 

Proiecte de legi controversate, considerate inclusiv absurde - ca de exemplu femeilor cu varsta de pana in 40 de ani sa le fie interzis sa fumeze, aplicarea unor amenzi pentru utilizarea unor cuvinte din limbi straine - se multiplica in Parlamentul rus, lasandu-i pe rusi perplecsi.  In iunie, un deputat din cadrul Partidului Rusia Dreapta (centru-stanga) a vrut sa impuna producatorilor de incaltaminte o inaltime maxima a tocurilor si interzicerea celei fara toc. 

In februarie, o norma in domeniul vamal a condus la interzicerea lenjeriilor de marime mica din dantela sintetica, considerate "periculoase pentru sanatate". 

Anumite legi, extrem de controversate si care interzic de exemplu folosirea unor cuvinte obscene in spectacole, au fost aprobate deja.


8 iulie 2014 15:34
Modifică setările cookies