• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Insulele Falkland au votat in proportie de 98,8% pentru apartenenta la Marea Britanie

Insulele Falkland au votat in proportie de 98,8% pentru apartenenta la Marea Britanie

Locuitorii insulelor Falkland au votat luni cu o majoritate covarsitoare (98,8 la suta) in favoarea ramanerii in cadrul Marii Britanii in urma unui referendum destinat sa trimita un mesaj Argentinei care apreciaza nul si neavenit scrutinul, relateaza AFP.

Aproximativ 92 la suta din 1.672 de alegatori din acest arhipelag disputat din Atlanticul de sud au spus "da" in proportie de 98,8 la suta in favoarea mentinerii statutului de teritoriu de peste mari al Regatului Unit pentru insulele Falkland, conform cifrelor oficiale.
 
Doar trei voturi au fost exprimate impotriva mentinerii insulelor in cadrul Marii Britanii. Daca acest scrutin s-a desfasurat cu aprobarea guvernului britanic care controleaza arhipelagul din 1833, Argentina l-a descalificat ca fiind o "tentativa britanica de manipulare" si a prevenit ca "nu va rezolva diferentele asupra suveranitatii".
 
Pentru Buenos Aires, "insularii" constituie o "populatie implantata" de catre britanici si nu pot revendica dreptul la autodeterminare.
 
In 2012, cea de-a 30-a aniversare a razboiului dintre Marea Britanie si Argentina asupra acestor insule, ce s-a soldat cu peste 900 de morti, a suscitat o reluare a tensiunilor dintre cele doua state.

12 martie 2013 08:30
Modifică setările cookies